Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
cookies

6 μοναδικές χριστουγεννιάτικες συνταγές από την τεχνική ομάδα των Μύλων Λούλη

Όλα στολίστηκαν γιορτινά και παρά τις δυσκολίες της εποχής δεν χάνουμε τη διάθεσή μας για χριστουγεννιάτικες συνταγές που θα δώσουν μια φρέσκια νότα στη βιτρίνα κάθε καταστήματος και θα εκπλήξουν ευχάριστα τους καταναλωτές. Η τεχνική μας ομάδα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας προτείνει γιορτινές συνταγές για να κάνετε τη διαφορά!

 

Pandolce Genovese (Ιταλικό χριστόψωμο)

pandolce

Υλικά για τη ζύμη

  • 1.500 γρ. αλεύρι Extra Τσουρεκιού
  • 15 γρ. αλάτι
  • 380 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 70 γρ. μέλι
  • 150 γρ. αυγά
  • 60 γρ. χρυσή μαγιά
  • 400 γρ. βούτυρο 82%
  • 450 γρ. νερό

Άλλα υλικά

  • 750 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 350 γρ. κύβο πορτοκάλι
  • 170 γρ. κουκουνάρι
  • 5 γρ. γλυκάνισο σε σκόνη
  • 50 γρ. γλυκό κρασί Marsala
  • 3 γρ. βανίλια σκόνη

Εκτέλεση

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο ταχυζυμωτήριο, στην αργή ταχύτητα για 2' και για 8-10’ στην γρήγορη.
  2. Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 1’ ακόμα.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-45’.
  4. Κόβουμε σε τεμάχια των 500-1.000 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα καρβελιού.
  5. Τοποθετούμε στην στόφα στους 32°C με 75% υγρασία, μέχρι να φουσκώσουν πολύ καλά.
  6. Χαράζουμε την επιφάνεια της ζύμης σε σχήμα τρίγωνου.
  7. Ψήνουμε στους 160°C, για 35-40’  για ψωμιά 500γρ. και 55-65’ για ψωμιά 1.000γρ.
  8. Μόλις βγουν από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 6 ώρες

 

Gugelhupf 

gugelhupf

Υλικά

  • 1.700 γρ. αλεύρι Ζαχαροπλαστικής
  • 1.400 γρ. βούτυρο 99%
  • 1.000 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1.600 γρ. αυγά
  • 35 γρ. σόδα
  • 1.300 γρ. καστανά
  • 1.400 γρ. πάστα αμυγδάλου (μάρτζιπαν)
  • Βανίλια

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε στο μίξερ με το σύρμα, το μάρτζιπαν με τη ζάχαρη μέχρι να πετύχουμε μια όμορφη ζύμη.
  2. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα το βούτυρο, το αλάτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά και μόλις γίνουν ένας ομοιόμορφος χυλός, προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα.
  4. Μόλις όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν προσθέτουμε και τα κάστανα, που τα έχουμε ψιλοκόψει.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ειδικές φόρμες σιλικόνης (που έχουν στρογγυλό σχήμα, με κενό στο κέντρο).
  6. Ψήνουμε στους 180°C για 35-45’.

 

Stollen

stollen

Υλικά για την ζύμη

  • 600 γρ. Extra Τσουρεκιού
  • 400 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 100 γρ. πάστα αμυγδάλου (μάρτζιπαν)
  • 15 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. αυγά
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. μαγιά
  • ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού
  • βανίλια
  • 5 γρ. μαστίχα

Υλικά για το προζύμι

Άλλα υλικά

  • 800 γρ. σταφίδες
  • 300 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
  • 300 γρ. κύβοι φρούτων
  • 200 γρ. κονιάκ

*Μουλιάζουμε τα παραπάνω υλικά στο κονιάκ τουλάχιστον για 24 ώρες.

Υλικά για το πασπάλισμα

  • λιωμένο βούτυρο
  • ζάχαρη κρυσταλλική
  • κανέλα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45’ περίπου.
  2. Βάζουμε στο ζυμωτήριο τα υλικά της ζύμης και το προζύμι και ζυμώνουμε 6’ στην αργή ταχύτητα και 12’ στη γρήγορη ταχύτητα.
  3. Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες, φρούτα, αμύγδαλα που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ) και ζυμώνουμε για λίγο στην αργή ταχύτητα.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
  5. Κόβουμε σε τεμάχια των 600 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα ψωμιού με μύτες. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι λίγο, στη μέση.
  6. Κάνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ένα δίπλωμα, ώστε να είναι από την μια πλευρά λεπτή η ζύμη και από την άλλη πιο παχιά. Ξανά πατάμε λίγο με τον πλάστη.
  7. Τοποθετούμε τα stollen στη λαμαρίνα και στοφάρουμε για 30’.
  8. Ψήνουμε στους 180°C για 40'. Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα.
  9. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Panettone

panettone

Υλικά για το panettone

  • 500 γρ. Super Αμερικής
  • 2.700 γρ. προζύμι (υλικά και εκτέλεση παρακάτω)
  • 300 γρ. αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. μέλι
  • 400 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. αλάτι
  • 200 γρ. γάλα
  • χυμό & ξύσμα από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι
  • λίγη βανίλια
  • 30 γρ. χρυσή μαγιά

Υλικά για το προζύμι (μια μέρα πριν)

  • 1.000 γρ. Super Αμερικής
  • 250 γρ. ξυνάδι (παλιό ζυμάρι)
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 350 γρ. βούτυρο
  • 350 γρ. αυγά
  • 300 γρ. γάλα
  • 30γρ. μαγιά νωπή

Εκτέλεση για το προζύμι:

  1. Προετοιμάζουμε το προζύμι μια μέρα πριν
  2. φτιάξουμε το πανετόνε.
  3. Ζυμώνουμε με γάντζο στο μίξερ πολύ καλά όλα τα υλικά για το προζύμι για 10 - 15'.
  4. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 12 - 14 ώρες σε μια λεκάνη.

Εκτέλεση για το πανετόνε:

  1. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το πανετόνε στο προζύμι και ζυμώνουμε με το φτερό στο μίξερ για 15 - 20' σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα.
  2. Κόβουμε σε τεμάχια των 500 - 900 γρ. και πλάθουμε σε μπαλάκια.
  3. Τοποθετούμε στις ειδικές φόρμες, και στοφάρουμε όσο χρειαστεί (4 - 5 ώρες).
  4. Προαιρετικά στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη 500 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κύβους φρούτων ή ξηρούς καρπούς.
  5. Ψήνουμε στους 160°C για 35 - 40'.
  6. Όταν κρυώσει το πανετόνε τα κρεμάμε ανάποδα για 6-8 ώρες. Μπορούμε να το πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή λιωμένη κουβερτούρα.

Γιορτινά Brioche

brioche

Υλικά

  • 2.000 γρ. Τύπου 55%
  • 40 γρ. αλάτι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 200 γρ. αυγά ή χυμό πορτοκάλι
  • 150 γρ. μαγιά
  • λίγη βανίλια
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 800 γρ. γάλα ή νερό

Εκτέλεση

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στην 1η ταχύτητα για 3' και 8' στη 2η ταχύτητα.
  2. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 15 - 20'.
  3. Κόβουμε σε κομμάτια των 150 γρ. και πλάθουμε φραντζολάκια με μύτες.
  4. Πατάμε ελαφρά με τα χέρια και πλάθουμε το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια.
  5. Μπορούμε να τα στολίσουμε με διάφορα διακοσμητικά και χρώματα ζαχαροπλαστικής.
  6. Στοφάρουμε για 30', αλείφουμε με αυγό, χαράσσουμε το στόμα με το ψαλίδι και φτιάχνουμε μάτια με σταφίδες.
  7. Ψήνουμε στους 180°C - 200°C για 20-25 λεπτά με ανοικτό ταμπέρ.

 

Muffins Rustic με Μαγιά και Προζύμι

muffin

Υλικά

  • 400 γρ. Extra Rustic
  • 150 γρ. αυγά
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 150 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 200 γρ. φουντούκια
  • 300 γρ. γάλα
  • προζύμι (υλικά και εκτέλεση παρακάτω)

Υλικά για το προζύμι

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 30' μέχρι να φουσκώσει το μείγμα.

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε το προζύμι και τα υλικά για τα rustic muffin με το φτερό στη 1η ταχύτητα για 2-3' και ακόμα 2-3 στη 2η ταχύτητα.
  2. Γεμίζουμε τις φόρμες και αφήνουμε μια ώρα μέχρι να φουσκώσουν.
  3. Ψήνουμε στους 180°C για 20'περίπου.

 

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!