Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου θα το παρατηρήσουμε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή του σε κάποιο ράφι των σουπερμάρκετ και τότε είναι που συνειδητοποιούμε ότι αρχίζουμε να μετράμε ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο λόγος για το panettone, το ιταλικής προέλευσης γλυκό των εορτών, που μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σκορπίζει χαρά και θερμίδες.
Το γλυκό με την επιβλητική συσκευασία είτε στρογγυλό είτε τραπέζιο, εντυπωσιακό τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του, όπως διαπιστώνεται από χειρόγραφα μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες στο Μιλάνο, χρονολογείται μάλλον πολύ πίσω, γύρω στα 1470, στην περιοχή της Λομβαρδίας.
Επίσης, εκτιμάται ετυμολογικά ότι προκύπτει από το pan de ton, που σήμαινε ψωμί πολυτελείας αν και πολλές είναι οι ερμηνείες της ρίζας του. Η τότε «μεσαιωνική» εκδοχή του ήταν σαφώς διαφορετική από τη σημερινή, καθώς ορισμένα από τα υλικά του θεωρούνταν πολυτελή και επομένως δυσεύρετα. Υλικά όπως η μαγιά, το βούτυρο και το αυγό - που καθιστούν ένα panettone αφράτο - προστέθηκαν αργότερα, κοντά στο 1830.
Σταδιακά, προς το τέλος του 19ου αιώνα, η μαζική μετανάστευση των Ιταλών στην Νότια Αμερική ήταν τόσο μεγάλη που η ιταλική κουλτούρα εδραιώθηκε στην άλλη πλευρά του ημισφαιρίου και το panettone έγινε όλο και πιο δημοφιλές.
Η παρασκευή του περιλάμβανε μητρικό προζύμι το οποίο βοηθούσε στο να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση και η υφή του, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδανικό για μακρινά ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς. Σήμερα, στην Ιταλία, μεταξύ των κύκλων των αρτοποιών υπάρχουν «κανόνες» που θέλουν το panettone, για να θεωρείται προϊόν της αυθεντικής ιταλικής συνταγής, να έχει δοσολογίες 16% βούτυρο, 20% ζαχαρωμένα φρούτα και 4% κρόκο αυγού. Προκειμένου να αποφεύγονται εκτροπές από το αυθεντικό, εδραιώθηκε και αντίστοιχη νομοθεσία που διασφαλίζει την ακεραιότητα της ιταλικής παραγωγής, συγκριτικά με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε πιο ελεύθερη μετάφραση, θα λέγαμε ότι πρόκειται για έναν ενδιάμεσο γευστικό συνδυασμό cake και τσουρεκιού, με αρωματική γεύση και αφράτη υφή με πιο χρονοβόρα τη διαδικασία παραγωγής του. Σε δεδομένα που μας έρχονται από την Ιταλία για το έτος 2016, η κατανάλωση panettone υπολογίστηκε σε 75 εκατομμύρια τεμάχια.
Είτε το συνοδεύουμε με τσάι η καφέ, είτε με ζεστό κόκκινο κρασί ή prosecco, είτε και σκέτο, όσο τσιμπάμε προς το εσωτερικό του, τόσο πιο έντονα γευόμαστε τα αποξηραμένα φρούτα και τις σταφίδες, που αποδίδουν τις ιδανικές ισορροπίες στους γευστικούς μας κάλυκες. Μια γλυκιά επιλογή για τις εορταστικές ημέρες, με φανατικό κοινό, που δεν θα καταφέρει να μείνει για πολύ στο σπίτι. Απολαύστε υπεύθυνα!
Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!