Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μουσείο Λούλη

Ανακαίνιση Μουσείου Λούλη

Μετά από 15 μήνες εντατικής εργασίας το Μουσείο Λούλη άνοιξε ξανά έτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς
και μεγάλους επισκέπτες, σε έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο και πλαισιωμένο από ένα πλούσιο
εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


Στόχοι του μουσείου είναι να:

  • Προσεγγίσει την ιστορία και την παράδοση του πολιτισμού της διατροφής
  • Προσφέρει ενημέρωση για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής
  • Ευαισθητοποιεί το κοινό για το φαινόμενο της σπατάλης και απώλειας των τροφίμων, τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον και να υποδείξει τρόπους αντιμετώπισης

Για να ολοκληρωθεί το στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η πλήρως ανανεωμένη εκθεσιακή προσέγγιση του μουσείου συνεργάστηκαν μαζί με την Διευθύντρια του Μουσείου, Αρχιτέκτονας - Μουσειολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Ιστορικός, Διατροφολόγος, Γραφίστρια και άλλοι εξειδικευμένοι συντελεστές του χώρου, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη κάλυψη του θέματος, καθώς και η πληρέστερη βιωματική μάθηση, που θεωρείται και η πιο αποτελεσματική.

Το Μουσείο, προκειμένου να καλύψει συνολικά και ουσιαστικά όλες τις πλευρές των θεμάτων του, που αφορούν το περιβάλλον, τη διατροφή και τον πολιτισμό σε συνάρτηση με τα δημητριακά, χωρίζεται σε 12 ενότητες:

 

1. Μουσείο

2. Μύθος και ιστορία των δημητριακών

3. Δημητριακά, η βάση της ανθρώπινης διατροφής

4. Από τον αγρό στον μύλο

5. Στον μύλο

6. Διατροφή

7. Σπατάλη τροφίμων και περιβάλλον

8. Στα εργαστήρια και γραφεία του μύλου

9. Ιστορία των Μύλων Λούλη & Μύλων Αγίου Γεωργίου

10. Ο Άρτος στη θρησκεία και στην παράδοση

11. Στον φούρνο

12. Ξενάγηση στον σύγχρονο μύλο


Το Μουσείο Λούλη ξεκίνησε την επαναλειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2018, όπου η ανταπόκριση και η αποδοχή του από την εκπαιδευτική κοινότητα ήταν ενθουσιώδης. Ήδη οι επισκέψεις της σχολικής περιόδου 2018 - 2019 είναι καλυμμένες, όπου αναμένονται να το επισκεφθούν πάνω από 9000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.