07/10/2022

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Άρτου!

Loulis Mills_16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Άρτου!

Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο μοναδικό; Γιατί μέσα στους αιώνες η σπουδαιότητα του μένει ακλόνητη; Γιατί αρέσει σε όλους; Ο λόγος φυσικά για το ψωμί και τη συνολική του αποδοχή από την ανθρωπότητα!

Σε ορισμένους πολιτισμούς θεωρείται ουσία της ζωής, σε άλλους το θεμελιώδες συστατικό που αναδεικνύει αλμυρές και γλυκές γεύσεις, αναμφισβήτητο είναι πάντως το γεγονός ότι η κατανάλωσή του βρίσκεται αμέσως μετά από αυτή του νερού, διακοσμώντας κάθε τραπέζι. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη σπουδαιότητα του ψωμιού και των πολυποίκιλων μορφών του, και όχι άδικα!

Θεμέλιος λίθος για τη σύσταση του, το σιτάρι αρχικά καλλιεργήθηκε στις περιοχές της Μεσοποταμίας και η πρώιμη κατανάλωση του περιορίζεται στο μάσημα του. Λίγο αργότερα, οι άνθρωποι αρχίζουν να το κατακερματίζουν και να το αναμειγνύουν με νερό.

Το αποτέλεσμα, που ήταν μια παχύρευστη μορφή, όταν τοποθετούνταν σε εστίες φωτιάς, δημιουργούσε την πρώτη μορφή πρωτόγονου ψωμιού, τις σκληρές πίτες. Λίγο αργότερα, σε ένα από τα μείγματα αυτά και μέσω των φυσικών μολυσματικών παραγόντων του αλευριού, προέκυψε ζύμωση πριν το ψήσιμο, δίνοντας νοστιμότερο αποτέλεσμα.

Με σκοπό να διατηρηθεί η ανεξήγητα επιτυχημένη αυτή μορφή, κρατούσαν ένα κομμάτι ζυμάρι από αυτό που είχε τύχει να φουσκώσει, και το προσέθεταν στην νέα ζύμη, αναμειγνύοντας το ουσιαστικά με το επόμενο ζυμάρι. Η πρακτική αυτή έδινε το αποτέλεσμα του οικείου σε όλους προζυμιού, η μορφή του οποίου μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, μοιάζει αρκετά με τη σημερινή. Η ιστορία του ψωμιού αρχίζει να γράφεται!

Αυτό που εγείρει το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο το ψωμί αντανακλά  την καθημερινότητα ανθρώπων και κοινωνιών μέσα στο πέρας των χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, στην Αρχαία Αίγυπτο είχε συναλλαγματική αξία, λειτουργώντας ενίοτε ως μέθοδος μισθοδοσίας. Στην αρχαία Ελλάδα, τον συναντάμε ως είδος προσφοράς στους θεούς, συχνότερα στη Δήμητρα που αντιπροσώπευε την καλλιέργεια της γης και την ευημερία. Στην αρχαία Ρώμη αποκτά πιο ταξική χροιά καθώς η κατανάλωση μαύρου ψωμιού συνδέεται με τα κατωτέρα λαϊκά στρώματα, ενώ το λευκό ψωμί είναι ένδειξη αυτοκρατορικού κύρους. Σήμερα είναι ένα προϊόν με την πιο μεγάλη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο.

Στη σύγχρονη Ελλάδα έχει παραδοσιακές προεκτάσεις και η παρουσία του στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι είναι ένα είδος αναγκαίου εθίμου. Συχνά, οι ποικιλόμορφες εκδοχές που μπορεί να πάρει το ψωμί, αποτελούν πόλο έλξης συναντήσεων και συζητήσεων ανάμεσα σε παρέες σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ σαν ένα σύγχρονο συμπόσιο. Επιπλέον, η θρησκευτική του υπόσταση ως μέρος της Θείας Κοινωνίας είναι εκείνη που προσδίδει μεταξύ άλλων και ιερό χαρακτήρα.

Όσον αφορά ωστόσο τη διατροφική του αξία, πέραν των σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών που παρέχει, είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη αλλά και πηγή ασβεστίου, σιδήρου και μετάλλων. Η ποσότητα βιταμίνης Ε που διαθέτει του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στα συσκευασμένα ψωμιά όμως, λόγω των συντηρητικών τους, τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις. Ένεκα ημέρας, έχουμε το ακαταλόγιστο να καταναλώσουμε οποιαδήποτε μορφή ψωμιού επιθυμούμε σε οποιαδήποτε ποσότητα! Απολαύστε ελεύθερα!

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!