27/04/2023

Από το αλεύρι στο τελικό προϊόν. Η σημασία του ποιοτικού ελέγχου στη βελτίωση των λειτουργιών του αρτοποιείου σας

Loulis Mills_Από το αλεύρι στο τελικό προϊόν. Η σημασία του ποιοτικού ελέγχου στη βελτίωση των λειτουργιών του αρτοποιείου σας

Ως το επίκεντρο της βιομηχανίας των τροφίμων, ο κλάδος της αρτοποιίας είναι υπεύθυνος για τη διανομή μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων από ψωμιά, αρτοσκευάσματα, έως και κέικ ή μπισκότα. Από την επιλογή του σωστού αλευριού μέχρι τη χρήση των σωστών τεχνικών ψησίματος, κάθε βήμα της διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των προϊόντων σας. Γι’ αυτό το λόγο ο ποιοτικός έλεγχος στις επιχειρήσεις καθίσταται πολλές φορές παραπάνω από αναγκαίος.

Γνωρίζετε ότι τα άλευρα ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν, θεωρούνται πιο κατάλληλα από κάποια άλλα. Παραδείγματος χάρη, κατά τη διαδικασία ψησίματος η ζύμη επηρεάζεται διαφορετικά, αν πρόκειται για gluten free άλευρα ή όχι ανάλογα με τα επίπεδα πρωτεΐνης που περιέχονται. Επιπλέον, εκτός από τη σωστή αντιστοιχία, άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η διασφάλιση όλων των προϊόντων ότι πληρούν τα προβλεπόμενα πρότυπα ποιότητας, γεγονός το οποίο οδηγεί μοιραία στην αύξηση της αποδοτικότητας της επιχείρησης σας.

Οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων σε ελέγχους και επιθεωρήσεις και η ανάπτυξη ορισμένων τυπικών λειτουργικών διαδικασιών. Έτσι μπορείτε να εντοπίσετε πιθανά ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία παραγωγής, προβαίνοντας σε διορθωτικές ενέργειες πριν φτάσουν τα προϊόντα στους πελάτες σας, μειώνοντας σας κόστος και κερδίζοντας χρόνο.

Κοντά σε αυτή την παράμετρο και προκειμένου να διατηρούνται άρτια τα τρόφιμα, στον ποιοτικό έλεγχο περιλαμβάνονται διαδικασίες οι οποίες ελέγχουν:

Α) εξονυχιστικά για μολυσματικές ουσίες στο αλεύρι
Β) κατά πόσο χρησιμοποιείται καθαρός εξοπλισμός
Γ) αν τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής
Δ) αν γίνεται σωστή διαχείριση του αποθέματος

Όσον αφορά το τελευταίο, ο ποιοτικός έλεγχος πρέπει να σας διασφαλίζει ότι όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή είναι φρέσκιες και υψηλής ποιότητας. Επομένως, παρακολουθήστε τις ημερομηνίες λήξης, τις συνθήκες αποθήκευσης καθώς και τη διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού που σας βεβαιώνει ότι τα φρέσκα συστατικά είναι πάντα διαθέσιμα.

Μιας μορφής ποιοτικού ελέγχου είναι οι απλές τεχνικές οπτικής επιθεώρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα έχουν συνεπή και ομοιόμορφη εμφάνιση. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα σε κάθε προϊόν δεν παρουσιάζει ελαττώματα ή παραμορφώσεις, πριν φτάσει στους πελάτες σας.

Ένας επαρκής ποιοτικός έλεγχος εξασφαλίζεται επίσης και από συνέπεια. Αυτό σημαίνει ότι για την ικανοποίηση των πελατών σας, οι οποίοι θέλουν να βασίζονται πάνω στο αγαπημένο τους αρτοποιείο, ότι θα έχει τα ίδια νόστιμα προϊόντα καθημερινά, πρέπει να τηρείται ακριβώς η μέτρηση των συστατικών με τη χρήση τυποποιημένων συνταγών. 

Όπως είναι φυσικό, και ο ποιοτικός έλεγχος όπως τα περισσότερα, αρχίζει από τις σωστές πρώτες ύλες. Ξεκινώντας από το αλεύρι και μέχρι να φτάσουμε στη διαδικασία ψησίματος, οι διαδικασίες που παρεμβάλλονται αποτελούν την πιστοποίηση της αρτιότητας που αποκτά το τελικό προϊόν.

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!