29/09/2023

Η εθιμοτυπική και κλασική σπουδαιότητα του ψωμιού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Loulis Mills_Η εθιμοτυπική και κλασική σπουδαιότητα του ψωμιού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Κάθε χρόνο την 16η Οκτωβρίου, το διαχρονικά αγαπημένο τρόφιμο παγκοσμίως, το ψωμί, έχει την τιμητική του. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου που είναι αφιερωμένη σε ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα τρόφιμα που διατρέχει την ιστορία και αποτελεί μεταξύ άλλων, συμβολική έννοια για τη ζωή και την κοινωνική συνοχή. Με αφορμή αυτή την ημέρα, εστιάζουμε στον σπουδαίο ρόλο που κατέχει το ψωμί στην ελληνική πραγματικότητα.

Ανέκαθεν στα ελληνικά σπίτια, το ψωμί αποτελούσε τον πυρήνα του καθημερινού γεύματος και η πράξη της κοπής του, καθώς και η μοιρασιά με τα οικεία και αγαπημένα πρόσωπα, ήταν τρόπος έκφρασης φροντίδας. Ταυτόχρονα, όλες οι ελληνικές γιορτές εθιμοτυπικά συνοδεύονται από παραλλαγές ψωμιού, με απτά παραδείγματα το τσουρέκι το Πάσχα, τη λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα και τη βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά.

Εκτός της λαογραφικής του σημασίας, το ψωμί διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική γαστρονομία. Ανάλογα με την περιοχή, συναντώνται διαφορετικές ποικιλίες του, με ορισμένες από αυτές να είναι το νησιώτικο, το χωριάτικο, το ελαιόψωμο, το σταφιδόψωμο και πολλά ακόμη.

H ανάδειξή του ως βασική τροφή έχει ξεκινήσει νωρίτερα ανά τους αιώνες, από την Αρχαία Ελλάδα, με κύριο πρωινό ένα λιτό γεύμα που περιλαμβάνει κρίθινο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί και συνοδεία ελιάς. Αργότερα, στη Βυζαντινή περίοδο η τέχνη της αρτοποιίας εξελίσσεται παραπάνω καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερα υλικά όπως μέλι, αμύγδαλα και κανέλα, για να φτάσουμε στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας με την επίδραση της τούρκικης κουζίνας στην ελληνική διατροφή και το λανσάρισμα της πίτας με ποικίλες μορφές. Σήμερα, το ψωμί έχει θέση σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαπτίσεις και βρίσκεται πρώτο σε σειρά προτεραιότητας, στολίζοντας τα τραπέζια.

Αναφορικά με τη διατροφική του αξία, το ψωμί όπως όλες οι τροφές που περιέχουν άμυλο, είναι μια από τις βασικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων που προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και διατηρούν τη γλυκόζη σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα. Για το λόγο αυτό, το ψωμί είναι θεμέλιο διάφορων διατροφικών πρακτικών, όπως η μεσογειακή διατροφή που συσχετίζεται με την υγεία της καρδιάς και την αύξηση της μακροζωίας.

Στην ουσία το ψωμί είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό τρόφιμο στην Ελλάδα. Σύμβολο παράδοσης της οικογένειας και της ενότητας, με αφορμή αυτή την ημέρα, αξίζει να σκεφτούμε τη συμβολή του στην πολιτισμική μας ταυτότητα.

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!