01/03/2023

Η ώρα της Σαρακοστής έφτασε. Νηστίσιμα αρτοποιήματα που μπορείτε να εντάξετε στο menu της επιχείρησης σας

Loulis Mills_Η ώρα της Σαρακοστής έφτασε. Νηστίσιμα αρτοποιήματα που μπορείτε να εντάξετε στο menu της επιχείρησης σας

Η περίοδος της Σαρακοστής, και της νηστείας γενικότερα αποτελεί άλλη μια πρόκληση για τον κλάδο της αρτοποιίας και τις προσαρμογές του σε αυτή. Πέρα από τους θρησκευτικούς λόγους της νηστείας, πολλοί την υιοθετούν και σαν ευκαιρία για detox και στροφής σε περισσότερο υγιεινές επιλογές. Λόγω αυτής λοιπόν της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων του αυγού, και άλλων γαλακτοκομικών, η ομάδα των Μύλοι Λούλη δίνει τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες αποτελούν μέρος μιας διατροφής με επίκεντρο τα φυτικά συστατικά.

Τα μπισκότα που παρασκευάζονται με ταχίνι ή βρώμη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Μπορείτε να τα αρωματίσετε με κανέλα, γαρύφαλλο ή και άλλα μπαχαρικά και να προσθέσετε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι. Γενικά, οι φυτικές πρωτεΐνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλο φανατικό κοινό και όχι μόνο κατά τη διάρκεια νηστείας.

Αναμενόμενα, ο πρωταγωνιστής της Σαρακοστής έχει την τιμητική του, ο λόγος για τον χαλβά, παρασκευασμένος από αλεσμένο σουσάμι και γλυκαντικές ουσίες. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με εκδοχές του όπως μπάρες, ή energy balls και εμπλουτίστε τις δημιουργίες σας με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ακόμη και μπαχαρικά.

Υιοθετήστε στο μενού της επιχείρησης σας και νέες εναλλακτικές αρτοποιημάτων, όπως αυτή που προέρχεται από την Κυπριακή κουζίνα και ονομάζεται φλαούνες. Τα κυπριακά αυτά εδέσματα τυπικά καταναλώνονται κατά την περίοδο της νηστείας και ιδιαίτερα το Μεγάλο Σάββατο ενώ η παρασκευή τους περιλαμβάνει τη ζύμη μαγιάς, μείγματα από τυριά όπως φέτα ή χαλούμι, αυγά και μυρωδικά όπως δυόσμος, μαϊντανός κλπ. Συστήστε στους πελάτες σας και γειτονικές κουζίνες, αν έχετε κοινό που είναι ανοιχτό σε νέες γεύσεις και επιλογές.

Ορόσημο του ελληνικού Πάσχα, τα παραδοσιακά κουλουράκια, τα οποία αγοράζονται πολύ πριν τον επίσημο ερχομό του Πάσχα, και μέσα στη Σαρακοστιανή περίοδο. Είτε επιλέξετε για το κατάστημα σας την κλασική παραδοσιακή συνταγή, είτε επιθυμείτε να λανσάρετε φέτος και πιο ιδιαίτερες γεύσεις με σταφίδες ή κουλουράκια καρύδας, σίγουρα θα τα δείτε να γίνονται ανάρπαστα.

Με απλά υλικά όπως μέλι και σουσάμι φτιάχνονται οι παραδοσιακές μελιτίνες οι οποίες αποτελούν ένα είδος μικρού γλυκού αρτοσκευάσματος και τυπικά σερβίρονται σε εορταστικές περιστάσεις. Με αλεύρι, νερό και ελαιόλαδο προπαρασκευάζεται αρχικά η ζύμη, και έπειτα πλάθεται σε μικρά στρογγυλά σχήματα μέχρι να αλειφθεί με το αυγό και να προστεθούν το σουσάμι και το μέλι. Σαν αποτέλεσμα αφήνει γλυκιά γεύση με έντονο το στοιχείο του καρυδιού και συνδυάζεται αρμονικά με τον καφέ.

Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά, το κανταΐφι αποτελεί επίσης το must της παράδοσης σε περιόδους νηστείας. Με γέμιση από ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και ζάχαρη, και ενώ σερβίρεται με σιρόπι ή μέλι για να προσδώσει γλυκύτητα, δεν παρασκευάζεται με ραφιναρισμένη ζάχαρη, γι’ αυτό και αποτελεί νόστιμη επιλογή για το κοινό που τηρεί τους σαρακοστιανούς διατροφικούς περιορισμούς.

Από τα τονωτικά εδέσματα που πρέπει να συμπεριλάβετε στο μενού σας, τις μακρές περιόδους της νηστείας είναι το παστέλι. Πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και κατ’ εξοχήν super food μπορείτε να ενσωματώσετε όποια εκδοχή του επιθυμείτε, είτε περιλαμβάνεται το αμύγδαλο, ή το φιστίκι, ακόμη και με μαύρη σοκολάτα ή και κράνμπερις. Δοκιμάστε τις ποικίλες γευστικές παραλλαγές του και ικανοποιείστε έτσι το πελατολόγιο σας.

Σαρακοστή λοιπόν, μια περίοδος-ευκαιρία για εμπλουτισμό στο μενού σας, πειραματισμό υλικών και νέες ιδέες στο τραπέζι. 

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!