02/11/2022

Κολοκύθα και ψωμί, ένας συνδυασμός που αξίζει την προσοχή μας!

Loulis Mills_Κολοκύθα και ψωμί, ένας συνδυασμός που αξίζει την προσοχή μας!

Από το αρχαιοελληνικό «πέπων» που σήμαινε πεπόνι και ορισμένες γλωσσικές μετατροπές μετά, οδήγησαν στο αγγλικό pumpkin που χρησιμοποιούμε σήμερα για να αποδώσουμε τη σημασία της κολοκύθας.  Το κατ’ εξοχήν φθινοπωρινό αυτό τρόφιμο, με το έντονο πορτοκαλί χρώμα και το χαρακτηριστικό σχήμα, η κολοκύθα, του γένους Cucurbita είναι φρούτο με τεράστια θρεπτική αξία και λίγες θερμίδες.

 Έχοντας αμερικάνικη προέλευση από παραδόσεις όπως το Halloween αλλά και την ημέρα των Ευχαριστιών, στην Ελλάδα ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί με μεγάλη επιτυχία και προτιμάται όλο και περισσότερο σε νόστιμες συνταγές.

Τι είναι αυτό όμως που την κάνει τόσο δημοφιλή;

Πέρα από την πληθώρα σε βιταμίνες Α, C, E, νιασίνη και φολικό οξύ που διαθέτει, 100 gr μαγειρεμένης κολοκύθας έχουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη. Επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δημιουργεί αίσθημα πληρότητας και νιώθουμε πιο γρήγορα χορτασμένοι, ενώ η βιταμίνη Α είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Παρ’ όλο που η μπανάνα είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του καλίου με 422 mg, η κολοκύθα ωστόσο φαίνεται να έχει 564 mg, με αποτέλεσμα να ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία των μυών.

Πέρα από τα καλά ιχνοστοιχεία που διαθέτει ως τρόφιμο, στο τραπέζι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους. Ωμή, ψητή ακόμη και σε σούπα, η διατροφική της σπουδαιότητα δε βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό της αλλά τόσο στην κρουστή σάρκα όσο και στους σπόρους της. Οι εκδοχές της ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα, αφού υπάρχουν συνταγές εξίσου γλυκές και αλμυρές. Συχνά τη συναντάμε σε σούπες, σαλάτες, κις, αφράτα κέικ ακόμη και σε ρολό κολοκύθας.

 Στο άρθρο αυτό επικεντρωνόμαστε ωστόσο, σε μια εύκολη συνταγή ψωμιού, διαφορετικού από τα συνηθισμένα, με κολοκύθα η οποία γνωρίζουμε ότι αρέσει σε όλους, πρωταγωνιστεί πολύ την περίοδο της μετάβασης από φθινόπωρο σε χειμώνα και θα ξετρελάνει τους πελάτες σας.