22/06/2023

Κρητικός ντάκος. Το παξιμάδι που δεν σταματούν ποτέ να λατρεύουν οι πελάτες σας.

Loulis Mills_Κρητικός ντάκος. Το παξιμάδι που δεν σταματούν ποτέ να λατρεύουν οι πελάτες σας.

Η διατηρησιμότητα του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και η ιδιότητα του να μένει αναλλοίωτο, είναι που καθιστούν το παξιμάδι ήδη αρκετούς αιώνες τώρα τη βασική τροφή, ειδικότερα ανάμεσα σε επαγγέλματα όπως αυτά των ναυτικών, βοσκών και αγροτών, με το μεγαλύτερο κοινό να εντοπίζεται στην Κρήτη. Στην αρχαιότητα τα παξιμάδια ήταν μάλιστα γνωστά με το όνομα διπυρίτης άρτος, καθώς έμπαιναν δυο  φορές στον φούρνο, στην «πυρά». Πρόκειται επομένως για ένα αγαθό το οποίο μπορεί να βρει κανείς ακόμη και στον πιο μικρό ελληνικό φούρνο του πιο απομακρυσμένου νησιού ή χωριού.

Ως η βάση της μεσογειακής διατροφής, το παξιμάδι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τη λειτουργία του οργανισμού, καθώς είναι παρασκευασμένο από φυσικά υλικά και δεν περιέχει συντηρητικά. Όταν το παξιμάδι είναι στρογγυλό ονομάζεται κουλούρα, ενώ όταν είναι μακρόστενο λέγεται ντάκος.

Η πιο αγαπητή μορφή του παξιμαδιού είναι το μακρόστενο που αποτελεί δηλαδή την ιδανική βάση για το νόστιμο ντάκο. Συνδυάζοντας υλικά όπως την τομάτα, το λάδι, τη ρίγανη, την ελιά και την φέτα δημιουργείται μια από τις πιο σίγουρες επιλογές της ελληνικής ταβέρνας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Και κάπως έτσι το ελαφρύ αυτό γεύμα έφτασε να βρίσκεται στη λίστα με τις κορυφαίες σαλάτες του κόσμου.

Για τους επαγγελματίες του κλάδου της αρτοποιίας που ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο κοινό τους την ιδανική επιλογή κριθαρένιου παξιμαδιού, γνήσιας κρητικής συνταγής, οι Μύλοι Λούλη προτείνουν το αλεύρι κριθαριού. Πρόκειται για ένα ψιλόκοκκο αλεύρι ολικής άλεσης από επιλεγμένα κριθάρια που δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα στο τελικό προϊόν. Εξίσου γευστικά κρίθινα και πικάντικα παξιμάδια, μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε, χρησιμοποιώντας το αλεύρι τύπου 70% από μαλακό σιτάρι. Ένα από τα δυνατά σημεία του συγκεκριμένου αλεύρου είναι ότι ενδείκνυται για παραγωγή σε θερμές περιόδους. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για πρόσμιξη και με άλλους διαφορετικούς τύπους χωριάτικων αλεύρων. Η ευκολόπλαστη ζύμη τους, προσφέρει στους επαγγελματίες το χρονικό προβάδισμα, συγκριτικά με άλλα άλευρα.

Για όσους προτιμούν την παρασκευή ντάκου με παξιμάδια ολικής, η ομάδα της Μύλοι Λούλη προτείνει να χρησιμοποιήσετε αλεύρι τύπου 90% από μαλακό σιτάρι. Ένα από τα δυνατά του σημεία είναι το χονδρό πίτυρο και ότι είναι κατάλληλο για χειροποίητη και βιομηχανική παραγωγή. Χαρίζει αρκετά καλή διόγκωση και φυσικά προσδίδει μεγάλη διατηρησιμότητα στο τελικό προϊόν. Και επειδή τα οφέλη δεν σταματούν εκεί, το ίδιο άλευρο εκτός από παξιμάδια είναι κατάλληλο και για την παραγωγή ψωμιού, φρυγανιάς, κριτσινιού, τοστ ακόμη και τυρόπιτας κουρού. Το παξιμάδι επομένως αποτελώντας τόσο μια ισχυρή διατροφική βάση, όσο και ένα υλικό πολλαπλών γαστρονομικών χρήσεων, είναι το παράδειγμα που θυμίζει ότι τις καλοκαιρινές περιόδους καλείστε να ενσωματώσετε στο μενού σας όλα εκείνα τα προϊόντα που θα πρέπει να θυμίζουν στο καταναλωτικό σας κοινό τις δροσερές γεύσεις του καλοκαιριού.