01/02/2022

Λαγάνα: Flatbread αλά ελληνικά

Loulis Mills_Λαγάνα: Flatbread αλά ελληνικά

Η λαγάνα είναι ένα είδος ψωμιού γνωστό σε όλους. Με ιστορία η αρχή της οποίας χάνεται στα βάθη του χρόνου και τα έθιμα των πολιτισμών της ανατολής, η λαγάνα έχει καταφέρει να αποκτήσει ιδιαίτερη αξία μέσα από διαφορετικές θρησκείες και ξεχωριστή θέση σε τραπέζια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα η λαγάνα έχει την τιμητική της μια φορά τον χρόνο, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Για να τη γευτούν, άνθρωποι κάθε ηλικίας κάνουν ουρές στους φούρνους, που, αυτή τη μέρα περισσότερο από κάθε άλλη του χρόνου, βλέπουν την κίνησή τους να αυξάνεται. Άξιο απορίας παραμένει όμως γιατί ένα τόσο αγαπητό ψωμί, δεν κατέχει μια μόνιμη θέση στις προθήκες των φούρνων και στο τραπέζι μας.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στη θρησκευτική της σημασία που όπως συμβαίνει και με άλλα είδη ψωμιού, όπως ο άρτος, υπάρχουν ως μέρος ιεροτελεστικών διαδικασιών ή εθίμων που τηρούνται με την ίδια ευλάβεια. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η πληθώρα άλλων ειδών flatbreads που καλύπτουν τη ζήτηση αλλά και την ανάγκη των καταναλωτών για εξερεύνηση νέων γευστικών συνδυασμών. Τέτοια είναι η focaccia, η πίτα, το νααν, η τσιαπάτα και αρκετά ακόμα, που ακόμα και αν πολλοί θα έλεγαν πως σε τίποτα δεν μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν αρκετά κοινά.

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Η συνταγή της παραδοσιακής λαγάνας αποτελεί τη βάση ακόμα και για την παρασκευή αρτοπαρασκευασμάτων το όνομα και η εμφάνιση των οποίων σε τίποτα δεν θυμίζει τη λαγάνα όπως τη γνωρίζουμε. Τα αρτοπαρασκευάσματα αυτά είναι γνωστά ως flatbread και τα  βρίσκουμε σε διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η βασική τους ομοιότητα είναι πως όλα, στην παραδοσιακή τους μορφή, παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση μαγιάς, με κύρια συστατικά το αλεύρι, το νερό και το αλάτι. Οι ομοιότητες όμως δεν σταματούν εδώ.

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Τα flatbreads από πολλούς θεωρούνται μια πιο υγιεινή εναλλακτική του ψωμιού με πολλούς διατροφολόγους να τους δίνουν τη θέση του ψωμιού στα καθημερινά πιάτα. Εξίσου υγιεινά και θρεπτικά, τα flatbread στην απλή τους μορφή έχουν λιγότερες θερμίδες ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ειδικά όταν παρασκευάζονται με άλευρα ολικής αλέσεως, από βρώμη ή και πίτουρο.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Φυσικά καθώς απομακρυνόμαστε από τις πιο παραδοσιακές εκδοχές των flatbread oι διαφορές αρχίζουν να γίνονται περισσότερες. Τα επιπλέον υλικά, οι διαφορετικές τεχνικές ζυμώματος και παρασκευής αλλά και ο συνδυασμός τους με άλλα υλικά δημιουργούν εναλλακτικές που απολαμβάνουμε όχι μόνο σε όλο τον κόσμο αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ενδιαφέρον λοιπόν θα είχε να δούμε αν και η λαγάνα θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια θέση στα καταστήματα, τη ζωή αλλά και το τραπέζι μας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι παραλλαγές της, άλλες με ούζο ή μπύρα, άλλες με υλικά όπως ελιές και λιαστή ντομάτα, και άλλες με μυρωδικά όπως δενδρολίβανο και θυμάρι που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια απέναντι στην φημισμένη focaccia, δίπλα σε δημοφιλή πιάτα brunch και ανάμεσα στα αμέτρητα stories και posts που καθημερινά μας ανοίγουν την όρεξη.

 


Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!