28/02/2022

Νηστεία: Η θρησκευτική παράδοση που δημιουργεί διατροφικές τάσεις

Loulis Mills_Νηστεία: Η θρησκευτική παράδοση που δημιουργεί διατροφικές τάσεις

Νηστεία είναι η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή. Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η παράδοση και τι μορφή έχει πάρει σήμερα;

Νηστεία στον κόσμο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η νηστεία βρίσκεται στις ανθρώπινες κοινωνίες πολύ πριν το Χριστιανισμό. Στη αρχαία Ελλάδα είχε τη μορφή μιας πιο λιτής διατροφής, ενώ σε πιο αυστηρές μορφές της θεωρούνταν ως δοκιμασία που βοηθούσε τον άνθρωπο να οδηγηθεί πιο κοντά στη «θεϊκή» υπόσταση.

Σαν συνήθεια, η νηστεία βρίσκεται στην κουλτούρα και ιστορία των Εβραίων, των Ρωμαίων, των Αράβων, των Βουδιστών και πολλών ακόμα λαών της ΝΑ. Ασίας και της Αφρικής στο πέρασμα των χρόνων.

Με σημείο εκκίνησης τους χώρους θρησκευτικής λατρείας αιώνες πριν, η νηστεία εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή μας με διαφορετικές μορφές και στόχος είναι όχι μόνο η εξύψωση του πνεύματος αλλά και η διαμόρφωση μιας υγιούς διατροφικής ισορροπίας.

 


Νηστεία στην Ελλάδα

Στην Ελληνική ιστορία και κουλτούρα η νηστεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Χριστιανισμό και αποτελεί μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλές έθιμο και πρακτική, ειδικά την περίοδο πριν από τον εορτασμό του Πάσχα.

Ξεχωριστή θέση σε αυτή έχουν τα αρτοπαρασκευάσματα, ως πλήρη και θρεπτικά επιτρεπόμενα γεύματα. Διαφορετικές παρασκευές ψωμιού, κουλουριών και ζυμαρικών κατέχουν ξεχωριστή θέση στην παράδοση της θρησκευτικής νηστείας και το τραπέζι των Ελλήνων.

Παρ’όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια το γενικότερο ενδιαφέρον του νεότερου κοινού για μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή, έφερε τη νηστεία ξανά στο προσκήνιο ως μια «συνήθεια» με πνευματικά αλλά και σωματικά οφέλη.

 


Νηστεία aka fasting

Η «διαλειμματική νηστεία» είναι η πιο πρόσφατη μορφή της συνήθειας που μας συνοδεύει για αιώνες. Πρόκειται για την αποχή από το φαγητό για συγκεκριμένες ώρες της μέρας ή και της νύχτας. Ακριβής ορισμός της διάρκειας αποχής δεν υπάρχει, ενώ ο βασικός της στόχος είναι η απώλεια βάρους χωρίς περιορισμό ομάδων τροφίμων αλλά γευμάτων.

Το σίγουρο είναι πως σε οποιαδήποτε εποχή αλλά και σε κάθε μορφή νηστείας, ξεχωριστή θέση έχουν τα αρτοπαρασκευάσματα και οι παρασκευές με πρώτη ύλη τα δημητριακά, καθώς αποτελούν αυτοτελή πλήρη γεύματα, πλούσια σε θρεπτική αξία.

Έτσι, ανεξάρτητα από το αν ο στόχος είναι η πνευματική εξύψωση, η ισορροπημένη διατροφή ή η απώλεια βάρους, ο δρόμος για φτάσει κανείς σε αυτόν σίγουρα περνάει από τον φούρνο της γειτονιάς του.

 


Πηγές:

https://www.utoronto.ca/news/u-t-experts-weigh-whether-mix-intermittent-fasting-and-exercise
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1

 


Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!