13/04/2022

Πάσχα: Η γιορτή της πλάσης

Loulis Mills_Πάσχα: Η γιορτή της πλάσης

Το Πάσχα είναι για πολλούς από εμάς μια αγαπημένη θρησκευτική γιορτή συνδυασμένη με την αρχή της Άνοιξης, την οικογένεια, την καλή παρέα και το καλό φαγητό.

Αν και όλα τα παραπάνω αποτελούν κοινά στοιχεία για τους περισσότερους, αρκεί μια συζήτηση γύρω από το Πάσχα για να καταλάβει κανείς πόσο διαφορετική εμπειρία ήταν για τον καθένα μεγαλώνοντας.

Στο επίκεντρο των αναμνήσεών μας τα αρτοπαρασκευάσματα του Πάσχα. Πώς θα μπορούσαν να λείπουν άλλωστε αφού η σχέση τους με τη θρησκευτική αυτή γιορτή χάνεται στα βάθη του χρόνου και τα έθιμα των διαφορετικών τόπων.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στην Ελλάδα και το χρόνο, για να ανακαλύψουμε κάποια από μοναδικά έθιμα αλλά και τα εδέσματα που κρύβονται πίσω από αυτά.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι παραδοσιακά η μέρα ξεκινούν τα ζυμώματα, πλάθονται οι κουλούρες και τα ψωμιά του Πάσχα, καθώς τα σπίτια ετοιμάζουν σιγά-σιγά το τραπέζι της Λαμπρής.

Φτιαγμένες με μυρωδικά και ξηρούς καρπούς, οι κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης παλαιότερα πλάθονταν, για να δοθούν τη Δευτέρα του Πάσχα στους γονείς και στους νονούς, ως αντάλλαγμα για τη λαμπάδα και τα δώρα που πρώτοι αυτοί έκαναν στα βαφτιστήρια τους.


Στη Χίο οι πασχαλινές κουλούρες γίνονταν με την προσθήκη και λίγων φύλλων δάφνης ή μάλαθρου.  

Στην Κέρκυρα, αντί για κουλούρες έφτιαχναν τις κολομπίνες, τσουρέκια σε σχήμα κούκλας, με ένα κόκκινο αυγό για κεφάλι. Στην Κέρκυρα υπήρχε και το έθιμο των χρωματιστών ζαχαρένιων κουτσούνων, οι οποίες έπαιρναν το χρώμα τους με την προσθήκη ζωμού από βρασμένα λαχανικά όπως τα πατζάρια και τα χόρτα.

Στην Κορώνη οι κουτσούνες είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που φτιάχνουν μέχρι και σήμερα. Αυτές οι κουτσούνες πλάθονται με λάδι, μύγδαλα, γλυκάνισο και ζουμί από βρασμένα δαφνόφυλλα. Το σχήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό ή μακρόστενο, με ένα κόκκινο αυγό στη μέση, ενώ συχνά θα τις βρεις πασπαλισμένες με αμύγδαλα και σουσάμι.

Το Λιβήσι της Μ. Ασίας αποτελεί την εξαίρεση. Στην περιοχή αυτή, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, τα κουλούρια της Λαμπρής τα ζύμωναν το Μ. Σάββατο, τα άλειφαν με βούτυρο και σε ορισμένα έβαζαν 4-5 κόκκινα ή κίτρινα αβγά.

Αν και οι ονομασίες και οι παρασκευές φαίνεται να μοιάζουν, οι διαφορές κρύβονται στις λεπτομέρειες. Στις πρώτες ύλες και τα άλευρα που ανάλογα την επιδεξιότητα αυτών που τα συνδυάζουν, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν μέχρι και σήμερα κάθε Πάσχα σε μια μοναδική ανάμνηση, κοινή για όλους.

Πηγή:

http://www.kentrolaografias.gr

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!