28/03/2023

Πασχαλινά Κουλουράκια! Καθιερωμένη τελετουργία από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Loulis Mills_Πασχαλινά Κουλουράκια! Καθιερωμένη τελετουργία από κάθε γωνιά της Ελλάδας

H εποχή που την τιμητική τους έχουν τα Πασχαλινά Κουλουράκια έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεπροβάλλει και μια νέα συνταγή με διαφορετική παράδοση και ιστορία. Οι Μύλοι Λούλη συνέλεξαν τις καλύτερες, και σας τις παρουσιάζουν, για να σας δώσουν την έμπνευση που χρειάζεστε αυτό το Πάσχα.

Τα σμυρναίικα αποτελούν μια περίπτωση κλασικής πλέον προτίμησης. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και με έντονη γλυκιά γεύση αφού φημίζονται για τις υψηλές ποσότητες ζάχαρης κατά την παρασκευή τους, η συνταγή τους έχει το δικό της φανατικό κοινό. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς  προσθέτοντας πιο ιδιαίτερα υλικά όπως μαστίχα Χίου, μαχλέπι, κάρδαμο, κανέλλα και όποια άλλη κοντινή γεύση επιθυμείτε.

Μεταβαίνοντας στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, συστήνουμε τα Γιαννιώτικα Πασχαλινά κουλουράκια με την ιδιαιτερότητα της πασπαλισμένης ζάχαρης άχνης. Πρόκειται για περίπτωση στην οποία η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή και η αμμωνία οριακά να αντικαθιστά σε ποσότητα το Baking powder και την μαγειρική σόδα μαζί. Ωστόσο, όταν ψηθούν η μυρωδιά και η γεύση της είναι ανεπαίσθητη στο αποτέλεσμα.

H Κρήτη με τη σειρά της δίνει τη δική της πολιτιστική εκδοχή, φτιάχνοντας τα πασχαλινά κουλουράκια με ελαιόλαδο αντί για τα κλασικά του βουτύρου που γνωρίζουμε, και αρωματίζοντας τα με γλυκάνισο και μαστίχα, τυλίγοντας τα σε λεπτούς κορμούς και δίνοντας ποικίλα σχήματα. Ορισμένες συνταγές πολλές φορές μπορεί να απαιτούν λίγο ούζο ή ρακή για πιο ιδιαίτερες γεύση.

Στην Καβάλα έχει καθιερωθεί να φτιάχνουν κουλουράκια σε μακρόστενο σχήμα, δίνοντας στη μέση έναν μικρό κόμπο, και αρωματίζοντας τα με κανέλα και γαρύφαλλο. Πολύ συχνά στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προστίθεται και ταχίνι, που δίνει μια ήπια γεύση ξηρών καρπών, αποτελώντας διαφορετική επιλογή συγκριτικά με τις μέχρι τώρα παραδοσιακές και καθιερωμένες.

Διαδεδομένα φαίνεται να είναι και τα πασχαλινά κουλουράκια με καταγωγή από την Κάρπαθο. H χρήση του γλυκάνισου και της μαστίχας μάλιστα στη συνταγή, συνδέεται με την μακρόχρονη ιστορία του νησιού στο εμπόριο των μπαχαρικών. Με μεγάλη ποικιλομορφία στο τελικό σχήμα που θα πάρουν, ορισμένες φορές μπορεί να απεικονίζουν την ανυπομονησία για την Ανάσταση, με τη ζύμη να παίρνει ένα συμβολικό σχήμα «χεριών».

Στις Κυκλάδες τώρα, και πιο συγκεκριμένα στην Νάξο, τα κουλουράκια φτιάχνονται με ρακή και αρωματίζονται με γαρύφαλλο και κανέλα, θυμίζοντας τα αγαπημένα σε όλους κουλουράκια κανέλας. Διαμορφώνονται είτε σε μικρές και στρογγυλές μπάλες, είτε σε πλεγμένα και στριφτά σχέδια. 

Τα πασχαλινά κουλουράκια που φτιάχνονται στην Αστυπάλαια πέρα από τα κλασικά υλικά που συναντάμε συνήθως, αρωματίζονται με θυμαρίσιο μέλι το οποίο δίνει μια αρωματική γεύση νησιώτικης κουζίνας. Το μυστικό εδώ είναι ότι στη ζύμη αναμειγνύονται συστατικά όπως ζαφορά, μέλι και χλωρό δίνοντας αφράτα αποτελέσματα.

Αυτό το Πάσχα, επιχειρήστε να πειραματιστείτε με γευστικές πασχαλινές ποικιλίες από διάφορα σημεία της Ελλάδας, και δώστε στους πελάτες σας την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!