29/06/2022

Προζύμι. Πρώτα απ’ όλα, κάνει καλό!

Loulis Mills_Προζύμι. Πρώτα απ’ όλα, κάνει καλό!

Η λέξη «προζυμένιο» σε πολλούς φέρνει εικόνες σπιτικές και μια αίσθηση ζεστασιάς που μόνο κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και τις αναμνήσεις και τις αισθήσεις μας μπορεί να προκαλέσει.

Το ψωμί με προζύμι εδώ και χρόνια αποτελεί κατηγορία ψωμιών που έχουν γίνει γνωστά όχι μόνο για την ξεχωριστή γεύση και τα αρώματά τους αλλά και τα οφέλη τους στην υγεία.

Τι ακριβώς είναι όμως το προζυμένιο ψωμί;

 


Ορισμός

Το ψωμί από προζύμι συχνά αποτελείται από τρία απλά υλικά, αλάτι, αλεύρι και τους μικροοργανισμούς που παράγουν το προζύμι. Μαγιά, γάλα, αυγά και γλυκαντικές ουσίες δεν είναι απαραίτητα. Τη διαφορά κάνουν οι σακχαρομύκητες. Το μείγμα που τους εμπεριέχει είναι αυτό που λειτουργεί ως διογκωτικός παράγοντας.

Διαφέρει από το ψωμί με την απλή μαγιά γιατί ο χρόνος που απαιτείται για τη ζύμωση είναι πολύ μεγαλύτερος. Επιπλέον, τα οργανικά οξέα που παράγονται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της φυσικής ζύμωσης ενισχύουν γευστικά το ζυμάρι, δίνοντάς του τον ξεχωριστό γευστικό του χαρακτήρα.

 


Οφέλη

Η διαδικασία της ζύμωσης είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και στη διατροφική του αξία σε σύγκριση με τα άλλα ψωμιά, καθιστώντας το ως την πιο υγιεινή επιλογή στην αντίληψη του κοινού αλλά και τις λίστες των διατροφολόγων.

Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης γίνονται πιο εύκολα αξιοποιήσιμες από τον οργανισμό, λειτουργώντας αποτελεσματικότερα ως πηγή ενέργειας για τους μικροοργανισμούς του πεπτικού μας συστήματος, που ευθύνονται για τη σωστή του λειτουργία.

Η ίδια διαδικασία είναι που καθιστά το προζυμένιο ψωμί και πιο εύπεπτο καθώς η διαδικασία της ζύμωσης επιταχύνει τη διάσπαση των πρωτεϊνών όπως η γλουτένη.

Επιπλέον το προζυμένιο ψωμί περιλαμβάνει γαλακτικό οξύ το οποίο αδρανοποιεί τα επίπεδα των αλάτων φυτικού οξέος που δεσμεύουν μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο καθιστώντας τα ευκολότερα διαθέσιμα στον οργανισμό.

 


Συμπέρασμα

Το ψωμί με προζύμι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο απλό λευκό ή σταρένιο ψωμί, με υψηλότερη διατροφική αξία, ευκολότερο στην πέψη και με γεύση τόσο ξεχωριστή όσο και οι στιγμές που συνοδεύει.

 


Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!