27/05/2022

Ψωμί: Ξεχωριστό όσο και αυτοί που το επιλέγουν.

Loulis Mills_Ψωμί: Ξεχωριστό όσο και αυτοί που το επιλέγουν.

Αλεύρι, νερό, προζύμι ή μαγιά, και αλάτι είναι η βάση. Τέσσερα συστατικά αρκετά να μας χαρίσουν ένα από τα πιο βασικά είδη τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, αλλά και ξεχωριστή θέση στις διατροφικές συνήθειες κάθε λαού στον πλανήτη.

Αυτή η βάση μπορεί να εξελιχθεί σε γεύσεις γνώριμες, αγαπημένες αλλά και εξωτικές αρκεί να δημιουργηθεί με τα σωστά υλικά και να συνδυαστεί με οδηγό τη φαντασία αλλά και τις νέες γαστρονομικές και διατροφικές τάσεις.

Ψωμί χωριάτικο, με προζύμι, λευκό, ολικής άλεσης, πολύσπορο, σίκαλης, μπαγκέτα, τσιαπάτα και γερμανικού τύπου έχουν βρει τη θέση τους στις προθήκες σχεδόν κάθε φούρνου και στο τραπέζι κάθε ελληνικού σπιτιού.

Αυτό που όμως κάνει πολύτιμη την κάθε παρασκευή και που θα μπορούσε να την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή είναι η βασική της πρώτη ύλη, το αλεύρι και τα ξεχωριστά οφέλη που πάντα ήταν εκεί αλλά τώρα ίσως ήρθε ο καιρός να αναδειχθούν!

Ψωμί Ολικής Άλεσης

Κάθε αρτοσκεύασμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ολικής» εφόσον το ποσοστό του αλεύρου αναγράφεται ξεκάθαρα στη λίστα συστατικών του.

Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες σε σχέση με το λευκό καθώς συγκρατεί το πίτουρο και το σπόρο του σιταριού. Επίσης, αποτελεί εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, με διπλή περιεκτικότητα από αυτή του λευκού ψωμιού και μεγαλύτερη από αυτή του πολύσπορου.

Το «Μαύρο Πιτυρούχο» των Μύλων Λούλη είναι ένα ενισχυμένο πιτυρούχο αλεύρι με βύνη από μαλακά σιτάρια, ιδανικό για προσμίξεις με άλλα άλευρα, και κατάλληλο για χειροποίητη και βιομηχανική παραγωγή, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μαύρο πιτυρούχο ψωμί, τοστ, μπαγκέτα, λαγάνα, σάντουιτς, κριτσίνια και κουλουράκια είναι μόνο μερικά από τα αρτοσκευάσματα που έχετε την ευκαιρία να συστήσετε ξανά στους πελάτες σας, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή τους και με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που φτάνει έως και το 15%.

Πολύσπορο και βρώμης

Ανάμεικτα ή πολύσπορα ψωμιά φτιάχνονται με ένα μείγμα αλεύρων ολικής, λευκού ή σικάλεως και μπορεί να περιέχουν σπόρο σιταριού, μέλι, άπαχα στερεά υπολείμματα γάλακτος, σπασμένους και ολόκληρους καρπούς σιταριού και άλλων δημητριακών.

Μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εκδοχών πολύσπορων αρτοσκευασμάτων μπορεί να επιτευχθεί με την ανάμειξη πολλών διαφορετικών σπόρων, κομματιών, λαχανικών, ξηρών καρπών, φρούτων και μπαχαρικών.

Τα πολύσπορα αρτοσκευάσματα, χωρίζονται σε  “ελαφριά” και “βαριά”.

Τα “ελαφριά”, έχουν σύσταση παρόμοια με αυτή του λευκού ψωμιού, με μικρούς σπόρους και συστατικά ενσωματωμένα στο εσωτερικό του ψωμιού.

Τα “βαριά”, χαρακτηρίζονται από μικρό όγκο, πυκνή υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε σπόρους σε όλο το σώμα του ψωμιού.

Το «Πολύκαρπο» των Μύλων Λούλη είναι ένα αλεύρι ιδανικό για αυτή την κατηγορία αρτοσκευασμάτων. Με σπόρους δημητριακών, ηλιόσπορο και βύνη ενσωματωμένους στο μείγμα, το «Πολύκαρπο» είναι ιδανικό για την παρασκευή κλασικών αρτοπαρασκευασμάτων αλλά και εναλλακτικών όπως πολύκαρπες μπάρες ή πολύκαρπες πίτες με ζύμη κουρού.

Σικάλεως

Το ψωμί σικάλεως είναι ένα ψωμί ολικής φτιαγμένο από ένα μείγμα αλεύρων σίκαλης και σιταριού. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και διατίθεται στην αγορά σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και στυλ.

Το αλεύρι σίκαλης είναι διαφορετικό από συνηθισμένο αλεύρι. Περιέχει μόνο μικρές ποσότητες πρωτεϊνών που βοηθούν τη ζύμη να σφίξει. Επίσης περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό ενζύμου αμυλάσης το οποίο διασπά το άμυλο σε σάκχαρα.

Το »Σίκαλης Ενισχυμένο» των Μύλων Λούλη είναι ιδανικό για παρασκευές με υψηλό ποσοστό σίκαλης και χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης! Ψωμί, τοστ, φρυγανιές, χάμπουργκερ, πίτσες και κουλούρια γίνονται ακόμα πιο υγιεινά και προσφέρουν επιλογές γευστικές αλλά και ισορροπημένες.

Όπως σε όλα τα τρόφιμα έτσι και στο ψωμί οι καταναλωτές ψάχνουν να βρουν όχι ό,τι υπάρχει αλλά ό,τι τους ταιριάζει. Τώρα μπορείτε πιο εύκολα από ποτέ να τους το προσφέρετε κάνοντας ό,τι κάνατε πάντα, με άλευρα των Μύλων Λούλη. 

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ  για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!