13/10/2020

Στρατηγική ανάπτυξης αρτοποιείου/Πώς το delivery μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας

Loulis Mills_Στρατηγική ανάπτυξης αρτοποιείου/Πώς το delivery μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας

Επιχειρήσεις σε όλο το κόσμο, περνάνε μια δύσκολη περίοδο, ειδικά οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις με λίγο προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσες από αυτές χρησιμοποίησαν ψηφιακές λύσεις και τη χρήση των social media κατάφεραν να επιβιώσουν και σε κάποιες περιπτώσεις να επεκταθούν στον τομέα τους. Ειδικά όσον αφορά στις επιχειρήσεις αρτοποιίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα, να φτάσουν τα προϊόντα σας σε περισσότερους καταναλωτές και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησής σας ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Η διαδικτυακή παρουσία και πώληση των προϊόντων σας, θα δημιουργήσει μια σταθερή ροή εισοδήματος, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει διάρκεια και επεκτατική τάση. Ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, ανώτερο του 50% (ειδικά μετά την πανδημία), παραγγέλνει online τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Δες παρακάτω όλα τα βήματα για μια επιτυχημένη διαδικτυακή επέκταση της επιχείρησής σου.

Επιλεξε τον τρόπο των online πωλησεων σου
Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο τα προϊόντα θα φτάνουν στον καταναλωτή εξ᾽ αποστάσεως. Η διαδικτυακή εικόνα της επιχείρησης είναι πολύ σημαντική καθώς με αυτή έρχεται σε επαφή ο πελάτης ο οποίος θα παραγγείλει online, χωρίς να παρευρεθεί στο χώρο μας. Ακόμη, οι εφαρμογές delivery, βοηθούν τα περισσότερα καταστήματα να προσελκύσουν περισσότερους εν δυνάμει πελάτες, αφού έχουν χιλιάδες χρήστες την ημέρα. Υπάρχει επίσης μια μερίδα καταναλωτών, που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και να γνωρίζουν νέα καταστήματα και μια εφαρμογή delivery είναι ο ιδανικός τρόπος.

Η επιχείρηση πρέπει να σιγουρευτεί ότι έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τις επιπλέον παραγγελίες στην ώρα τους. Η επιλογή της σωστής πλατφόρμας delivery είναι πολύ σημαντική για την επέκταση της επιχείρησης. Τα applications και οι υπηρεσίες delivery, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων και τη διεύρυνση του πελατολογίου. Οι περισσότερες εφαρμογές λειτουργούν με ποσοστιαίο κέρδος ανά παραγγελία. Ωστόσο διάβασε καλά το συμβόλαιο πριν υπογράψεις και λάβε υπόψη σου όλες τις παραμέτρους.

Πώς θα επιλέξεις το σωστό συνεργάτη διανομής φαγητού

Βήμα 1: Κάνε ενδελεχή έρευνα

Η επιλογή του σωστού συνεργάτη διανομής φαγητού είναι πολύ σημαντική. Με τις εφαρμογές διανομής να εμφανίζονται η μια μετά την άλλη, οι διαφορές κρίνονται στα “ψιλά γράμματα”. Ζητήστε από το υποψήφιο food delivery app που θέλετε να συνεργαστείτε να σας ενημερώσουν σχετικά με τον αριθμό των χρηστών στην περιοχή σας, τον τρόπο που χειρίζονται τα αρνητικά ή θετικά σχόλια και τις κριτικές των πελατών, δείτε την τεχνική υποστήριξη της εφαρμογής τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς το κοινό. Είναι ευγενικοί στο τηλέφωνο προς τον πελάτη λιανικής αν κάτι πάει στραβά στην παραγγελία του μέσω της εφαρμογής ; Θα μπορούσε να τύχει σε πελάτη του δικού σας καταστήματος.

Βήμα 2: ο παράγοντας χρόνος
Οι καταναλωτές παραγγέλνουν online τρόφιμα για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι η έλλειψη χρόνου. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στις επιτυχημένες πωλήσεις μέσω delivery είναι ο χρόνος παράδοσης. Η ροή των παραγγελιών και της λειτουργίας της επιχείρησης θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ταχύτητα στην παράδοση και διατήρηση της ποιότητας.

Βήμα 3: υπολογίστε όλα σας τα κόστη (και τα κρυφά)

Αυξημένες πωλήσεις μέσω delivery δεν σημαίνει πάντα περισσότερα κέρδη. Αν η εταιρεία διανομής φαγητού που έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε, ζητά συγκεκριμένο ποσοστό ανά παραγγελία, θα πρέπει να συνυπολογίσετε πολλούς παράγοντες. Θα χρειαστείτε επιπλέον προσωπικό που θα διεκπεραιώνει τις διανομές; Θα χρειαστείτε επιπλέον εξοπλισμό και οχήματα διανομής; Πόσο κοστίζει “πραγματικά” μια online παραγγελία στην επιχείρηση, υπολογίζοντας τα κόστη μετακίνησης, το μισθό του οδηγού, την προμήθεια της εφαρμογής; Πολλές επιχειρήσεις έχουν θέσει όριο ελάχιστης παραγγελίας για αγορές μέσω food delivery apps.

Βήμα 4: αποφύγετε τα μακροχρόνια συμβόλαια

Πολλά καταστήματα συνεργάζονται με περισσότερες από μία εφαρμογές διανομής. Η επιχείρηση δεν θα πρέπει να διστάζει να διακόψει τη συνεργασία της με ένα πάροχο υπηρεσίας, αν η εφαρμογή δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του καταστήματος. Ο τελικός καταναλωτής, μπορεί να μην έχει έρθει ποτέ αυτοπροσώπως στο κατάστημά μας αλλά μπορεί να μας “γνωρίζει” παραγγέλνοντας μόνο διαδικτυακά. Αν τυχόν η εικόνα της εφαρμογής ή τεχνική υποστήριξη δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε να εκπροσωπεί την επιχείρησή μας, ένα βραχυχρόνιο συμβόλαιο μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και επιλογών.

Καλή επιτυχία!