28/09/2021

Τα δημοφιλέστερα ψωμιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Loulis Mills_Τα δημοφιλέστερα ψωμιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB). Το ψωμί είναι βασικό προϊόν διατροφής παγκοσμίως. Διαχρονικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το συναντάμε σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής.

Στην Ελλάδα τόσο η τεχνογνωσία στο βασικό συστατικό του ψωμιού που είναι το αλεύρι, όσο και η τέχνη της αρτοποιίας έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών. Εμείς σας δίνουμε εδώ πληροφορίες για τα δημοφιλέστερα ψωμιά αλλά και σχετικές συνταγές για να πάρετε ιδέες και να εμπλουτίσετε τη γκάμα των τελικών προϊόντων σας.

Χωριάτικο

Σταρένιο ψωμί, με χρυσαφένια και «τραγανή» κόρα. Το συναντάμε κυρίως σε σχήμα καρβελιού. Στην Ελλάδα προτιμάται ευρέως από τους καταναλωτές για το χρώμα του, τα αρώματά του και τη γεμάτη παράδοση γεύση του.

Προτεινόμενη συνταγή: Κίτρινο χωριάτικο ψωμί

Σταρένιο ψωμί

Από τα πιο συνηθισμένα είδη ψωμιού, με λεπτή κόρα και λευκό χρώμα στο εσωτερικό του. Καθώς δεν έχει εντάσεις σε αρώματα και γεύση, καλύπτει μεγάλο μέρος των καταναλωτών που δεν επιθυμούν πιο ιδιαίτερα ψωμιά. Φτιάχνεται από λευκό αλεύρι που έχει υποστεί αφαίρεση φύτρου και έχει επεξεργαστεί.

Προτεινόμενη συνταγή: Ψωμί Προζυμένιο Σύμμεικτο Λευκό

Σικάλεως

Τα ψωμιά αυτού του είδους πολλές φορές αναφέρονται και ως «βαριά» ψωμιά. Παρασκευάζονται από αλεύρι σίκαλης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν σκούρο χρώμα και ιδιαίτερη γεύση. Σε αρκετές περιπτώσεις για την παραγωγή αυτών των ψωμιών γίνεται πρόσμιξη και με άλλα άλευρα.

Προτεινόμενη συνταγή: Ψωμί σικάλεως

Γερμανικό ψωμί

Παρασκευάζεται από διάφορα δημητριακά, αλλά κυρίως από σίκαλη και είναι συνήθως ξινό διότι περιέχει προζύμι. Ανήκει στην κατηγορία «βαριά» ψωμιά καθώς η δομή του είναι πιο συμπαγής.

Προτεινόμενη συνταγή: Γερμανικό ψωμί Βαυαρίας

Ψωμί Ζέας ή Ντίνκελ

Παρασκευάζεται από άλευρα που έχουν δημιουργηθεί με σιτάρι triticum dicoccum και triticum spelta αντίστοιχα. Πρόκειται για καρπούς με πολύ μεγάλη ιστορία που δίνουν στα αρτοσκευάσματα μοναδική γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Προτεινόμενες συνταγές: Ψωμί Ντίνκελ Ολικής & Ψωμί Ζην

Ψωμί από καλαμποκάλευρο

Παρασκευάζεται από την πρόσμειξη καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου. Έχει έντονο κίτρινο χρώμα, ιδιαίτερη γεύση καλαμποκιού και είναι χαμηλό σε ποσοστά γλουτένης.

Προτεινόμενη συνταγή: Ψωμί καλαμποκιού

Πολύσπορο ψωμί

Περιέχει μεγάλο ποσοστό σπόρων δημητριακών. Πρόκειται για υψηλής διατροφικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Συνήθως περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, ηλιόσπορους.

Προτεινόμενη συνταγή: Ψωμί πολύσπορο

Ολικής αλέσεως

Το σταρένιο ψωμί, του οποίου όμως το αλεύρι δεν έχει υποστεί ολική επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, θρεπτικά συστατικά και φυλλικό οξύ. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές έχουν κάνει στροφή στα ψωμιά αυτού του τύπου.

Προτεινόμενη συνταγή: Ψωμί μαύρο ολικής

Ψωμί για τοστ

Μια ειδική κατηγορία ψωμιού, για τοστ και ορεκτικά, με ακόμα πιο εύγεστο αποτέλεσμα όταν ψηθεί. Μπορεί να έχει κόρα ή όχι. Διατίθεται σε διάφορα είδη όπως σταρένιο, ολικής άλεσης και σικάλεως. Στις μέρες μας οι καταναλωτές επιζητούν αυτό το είδος ψωμιού και από το αρτοποιείο της γειτονιάς τους.

Προτεινόμενη συνταγή: Ψωμί τοστ

Μπαγκέτα

Χρησιμοποιείται κυρίως σε κρύα σάντουιτς και αποτελεί μια ειδική κατηγορία ψωμιού με γαλλική προέλευση. Λευκή ή μαύρη (ολικής άλεσης) με σουσάμι ή χωρίς αποτελεί την βάση για τα πιο γευστικά σάντουιτς. Διατίθεται σε μακρόστενο σχήμα, είναι τραγανό και όπως το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες φρέσκια.

Προτεινόμενη συνταγή: Γαλλική Μπαγκέτα

Βιολογικό

Το βιολογικό ψωμί, παρασκευάζεται από αλεύρι βιολογικής προέλευσης. Το αλεύρι έχει παραχθεί από σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά και έχουν πιστοποιηθεί για αυτή τους την καλλιέργεια. Καθώς για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα, ίχνη από τα οποία ενδέχεται να παραμένουν στα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα, οι καταναλωτές τείνουν να τα προτιμούν αντί των συμβατικά καλλιεργούμενων τροφίμων. Αυτό το είδος ψωμιού πλέον είναι μέρος της γκάμας τελικών προϊόντων μεγάλου αριθμού αρτοποιείων.

Προτεινόμενη συνταγή: Βιολογικό Χωριάτικο Ψωμί

Τύπου πολυτελείας

Αυτό το είδος ψωμιού περιέχει περισσότερο αλάτι και ζάχαρη από τα υπόλοιπα. Περιέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες και δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Προτεινόμενη συνταγή: Ψωμάκια σάντουιτς

Τσιαπάτα

Η τσιαπάτα, που στα ιταλικά σημαίνει «Παντόφλα», είναι ένα λευκό σχεδόν επίπεδο ψωμί, με λεπτή και τραγανή κόρα και ελαστική ψίχα γεμάτη κυψελώσεις. Η τσιαπάτα έγινε γνωστή γιατί αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, μπορεί όμως να συνοδεύσει τυριά, σούπες και ζεστά γεύματα.

Προτεινόμενη συνταγή: Τσιαπάτα Rustic

Ψωμί Αργής ωρίμανσης

Ένα ψωμί που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών και δεν φαίνεται να χάνει τη δυναμική του. Η αργή ωρίμανση είναι μια τεχνική αρτοποίησης που δίνει εξαιρετικά χαρακτηριστικά στο ψωμί όπως έντονο άρωμα και ευχάριστη γεύση προζυμιού. Αυτό που φαίνεται να κερδίζει περισσότερο τους καταναλωτές είναι η «γεμάτη» ψίχα του, τα ωραία φουσκώματα αλλά και η μεγαλύτερη διατηρησιμότητα και φρεσκάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα ψωμιά. Κάποια αρτοποιεία παράγουν αποκλειστικά και μόνο ψωμιά αυτού του τύπου.

Προτεινόμενη συνταγή: Χωριάτικο Ψωμί αργής ωρίμανσης

Ψωμί με προζύμι

Επίσης μια κατηγορία πολύ ανοδική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδική κατηγορία ψωμιού, που ζυμώνεται αποκλειστικά με προζύμι. Μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο. Το προζύμι δίνει στο ψωμιά μια μοναδική προζυμένια γεύση.

Προτεινόμενη συνταγή: Προζυμένιο ολικής αργής ωρίμανσης

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!