26/05/2021

Τρόποι κοπής ψωμιού για σάντουιτς

Loulis Mills_Τρόποι κοπής ψωμιού για σάντουιτς

Το σάντουιτς εδώ και αρκετά χρόνια έχει ενταχθεί στις περισσότερες βιτρίνες των αρτοποιείων. Τελευταία όμως έχει αναδειχθεί σε νέα τάση στο street food λόγω των ευφάνταστων γεμίσεων και των υγιεινών εναλλακτικών που προσφέρονται.

Ο τρόπος κοπής έχει μεγάλη σημασία για τον επαγγελματία τόσο από άποψη κόστους όσο και για την τελική εμφάνιση των προϊόντων. Παρακάτω δίνουμε όλες τις πληροφορίες για την επιλογή του κατάλληλου «χαράγματος» ανάλογα με το σχήμα του ψωμιού.

1ος  τρόπος:  «Κατά μήκος της πλευράς»

Ψωμί τύπου soft, rolls, κλασσικές μπαγκέτες, μικρές μπουκιές: Το μαχαίρι μας ξεκινάει από τη μια γωνία και κατά μήκος του ψωμιού ως το τέλος της άλλης γωνίας, χωρίς όμως να το διαχωρίζουμε. Καλό είναι να αφαιρούμε ένα μέρος από την ψίχα, όποτε είναι εφικτό, ώστε τα υλικά μια πλούσιας γέμισης να τοποθετηθούν ομοιόμορφα, χωρίς να ξεχειλίζουν. Σε περίπτωση που η γέμιση ενός σάντουιτς δεν είναι τόσο πλούσια, τότε δεν απομακρύνουμε την ψίχα.

Δείτε το παρακάτω σχήμα:

2ος  τρόπος: «Κατά μήκος της πάνω πλευράς»

Για τα ψωμιά που έχουν πιο σκληρή κρούστα και το σχήμα τους είναι μυτερό προς τις δυο τους γωνίες και το πάχος τους είναι πάνω από 3 εκ.

Το μαχαίρι μας χαράζει από την πάνω πλευρά του ψωμιού έως την άλλη πλευρά, χωρίς να κόβει ή να τρυπάει την βάση του. Κατόπιν, τραβάμε ελαφρά τις δυο πλευρές, «ξεχειλώνοντας» σιγά σιγά με τα δάκτυλα μας το εσωτερικό της ψίχας κατά μήκος. Γεμίζουμε εναλλάξ με τα υλικά της συνταγής, στήνοντάς τα όρθια.

Δείτε το παρακάτω σχήμα:  

3ος τρόπος «Χαμόγελο»

Σχεδόν για όλους τους τύπους και σχέδια ψωμιών: Ο συγκεκριμένος τρόπος μας δίνει τη δυνατότητα να μην χρησιμοποιήσουμε «σκαλιέρα ή βάση» και το σάντουιτς να καθίσει με τη δικιά του κάτω πλευρά, όπως έχει ψηθεί. Επίσης, τοποθετώντας τα υλικά της γέμισης εναλλάξ, ο τρόπος αυτός δίνει την ψευδαίσθηση ότι το σάντουιτς είναι παραγεμισμένο, ενώ στην ουσία μπορεί να έχει και λιγότερη γέμιση από την κανονική. Χαράσσουμε το ψωμί σε ημικύκλια τροχιά από την μια πλευρά προς την άλλη ξεκινώντας από την πάνω πλευρά του ψωμιού και τελειώνοντας στην άλλη πάνω πλευρά. Δημιουργούμε ένα ρεβέρ και πιέζουμε εσωτερικά την ψίχα κατά μήκος, ώστε να  υπάρχει ένα μικρό βάθος, όπου θα μπει και θα ακουμπήσει η γέμιση πάνω στο ρεβέρ.    

Δείτε το παρακάτω σχήμα :

Οι τεχνικοί αρτοποίησης της μύλοι Λούλη σας προτείνουν γευστικές συνταγές για σάντουιτς που δεν θα αφήσουν κανένα πελάτη σας αδιάφορο!

Μπαγκετίνι Σάντουιτς Rustic με Καπνιστή Χοιρινή Μπριζόλα

Τσιαπάτα Σάντουιτς Rustic με Λιαστή Τομάτα & Βασιλικό

Χωριάτικη Μπαγκέτα με Φιλετάκια Κοτόπουλου σε Άλειμμα από Caesar Sauce

Πολύκαρπο Σάντουιτς με Ψητά Λαχανικά, Ρόκα & Λιαστή Τομάτα

Χωριάτικη Μπαγκέτα με Καβουρόψιχα σε Άλειμμα Ταραμοσαλάτας

Γαλλικό Brioche με Κρέμα Τυριού & Bresaola

Σάντουιτς με Ψωμάκι Καλαμποκιού με Κρέμα Τυρί & Ζαμπόν Γαλοπούλας

 


Γενικές Παρατηρήσεις:

Οι παραπάνω συνταγές περιέχουν επαγγελματικά προτεινόμενα προϊόντα, σε περίπτωση αλλαγής τους το γευστικό αποτέλεσμα θα διαφέρει.
Πάντα πρέπει να βάζετε ημερομηνίες παραγωγής στα μπολ με τα υλικά της προετοιμασίας, την ονομασία του περιεχομένου τους και το όνομα του υπαλλήλου που το έχει παρασκευάσει.
Οι προετοιμασίες πρέπει να γίνονται πάντα από την απογευματινή βάρδια για την πρωινή.

 


Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!