01/02/2023

Τσικνοπέμπτη – Το outsider του τραπεζιού που γίνεται πρωταγωνιστής

Loulis Mills_Τσικνοπέμπτη – Το outsider του τραπεζιού που γίνεται πρωταγωνιστής

Η τελευταία Πέμπτη πριν την μεγάλη νηστεία και ίσως και η τελευταία αφορμή για κατανάλωση κρέατος, ο λόγος για την αγαπημένη στους περισσότερους Έλληνες Τσικνοπέμπτη. Με το δεύτερο και λιγότερο γνωστό της όνομα να είναι Κρεατίνη, προμηνύει την σαρανταήμερη περίοδο πριν από το Πάσχα. Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί που συνδέουν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, με το αρχαιοελληνικό βακχικό στοιχείο, ταυτίζοντας κάθε ιεροτελεστία και συμπόσιο με την επερχόμενη ευφορία στη γη και την άνοιξη γενικότερα.

Και ενώ πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν ημέρα που λατρεύεται το κρέας, για εμάς την τιμητική του έχει το ψωμί. Το τέλειο starter και ο ιδανικός φίλος του μεζέ, καθώς στα περισσότερα τραπέζια, ιδιαίτερα αυτή τη μέρα, πρωταγωνιστούν κρέας, κρασί και φυσικά ψωμί. Με γενναιόδωρη τη συμβολή του στα μαγειρευτά κοκκινιστά, είναι γνωστό κυρίως, καθώς το χρησιμοποιούμε για «βουτιές» στη σάλτσα.

Η πιο συχνή κατανάλωση κρέατος την Τσικνοπέμπτη περιλαμβάνει τα γνωστά σε όλους καλαμάκια με τη συχνή παρουσία του ψημένου στη σχάρα, και κομμένου σε φέτες, ψωμιού να τα συνοδεύει με μεγάλη επιτυχία. Toppings μάλιστα, όπως λάδι, ρίγανη και αλάτι, φαίνεται να προτιμώνται ακόμη περισσότερο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη είναι φρεσκοφουρνιστός και ζεστός, ενώ παράλληλα δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, βάζοντας τέλος στην πείνα. Μια τέτοια ημέρα επιλέγουμε το χωριάτικο ψωμί λόγω της χρυσαφένιας και τραγανής τους κόρας, και λόγω του σχήματος του σε καρβέλι που μας ταιριάζει πολύ με τα υπόλοιπα παραδοσιακά ενός τυπικού τραπεζιού Τσικνοπέμπτης.

 Εξίσου αγαπητό και νόστιμο το σταρένιο, με την λεπτή του κόρα, αποτελεί συνηθισμένη επιλογή στα τραπέζια λόγω της απουσίας εντάσεων σε αρώματα και γεύσεις. Η παρασκευή του είναι από λευκά άλευρα που έχουν υποστεί αφαίρεση φύτρου.

Πολλοί είναι και οι λάτρεις του πολύσπορου, εξαιτίας της υψηλής του θέσης στις υγιεινές επιλογές. Πλούσιο σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει τα απαραίτητα αμινοξέα, βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ενώ τα κύρια συστατικά του συνήθως είναι το κριθάρι, η σίκαλη, η βρόμη και πολλές φορές οι ηλιόσποροί. Τα άλευρα που προτείνουν οι Μύλοι Λούλη για το τέλειο πολύσπορο, είναι το Πολύκαρπο, το Extra Fino και το Moul-bie Μαύρης Σίκαλης. 

Είτε Τσικνοπέμπτη, είτε μια απλή συνηθισμένη ημέρα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν εκτρέπουν από το fitness lifestyle. Σ’ αυτούς προτείνονται ψωμιά αποκλειστικά ολικής άλεσης καθώς είναι πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Τα άλευρα που κατ’ εξοχήν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους είναι το Extra Ζυμωτό  και το Moul-bie Μαύρης Σίκαλης το οποίο μπορεί να δώσει επιπλέον και προϊόντα όπως τυρόπιτα σικάλεως, φύλλο σικάλεως και κουλούρια.

Ακόμη και αν επιλέξετε κάτι πρόχειρο και γρήγορο για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, υπάρχει η λύση της μπαγκέτας. Διατηρώντας το πρόσημο της ημέρας αυτής, μπορείτε να την εμπλουτίσετε με το κρέας της αρεσκείας σας. Λευκή ή μαύρη, ολικής άλεσης, με σουσάμι ή χωρίς, αποτελεί την τέλεια βάση ενός τέλειου σάντουιτς. Είτε ψητή, είτε άψητη έχει τραγανή υφή και ένα μεγάλο φανατικό κοινό. Οι Μύλοι Λούλη για την πιο νόστιμη γαλλική μπαγκέτα ρουστίκ γεύσεων προτείνουν άλευρα Des Champs τα όποια εξυπηρετούν τον επαγγελματία με τα πολλά τους οφέλη, όπως την καλή διατηρησιμότητα του τελικού προϊόντος.

Επομένως, πρόκειται για μία ημέρα που δεν πρωταγωνιστεί ο κλάδος του κρεοπωλείου και της ταβέρνας αποκλειστικά, αλλά και ο χώρος της αρτοποιίας γενικότερα. Εκμεταλλευτείτε την ημέρα της Τσικνοπέμπτης προς όφελος της επιχείρησης σας, αφού το ψωμί θα είναι πάντα πρωταγωνιστής στο ελληνικό τραπέζι.

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!