28/07/2022

Υγεία και ξερό ψωμί, ή αλλιώς παξιμάδια.

Loulis Mills_Υγεία και ξερό ψωμί, ή αλλιώς παξιμάδια.

Τα οφέλη του ψωμιού ολικής άλεσης είναι πλέον ευρέως γνωστά. Το αλεύρι ολικής είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως φαίνεται να επιλέγει αυτό περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη.

Στην Κρήτη ήταν πάντα έτσι. Από την αρχαιότητα το παραδοσιακό κρητικό «ψωμί» ήταν το γνωστό σε όλους μας σήμερα παξιμάδι ή Kριθαροκουλούρα, φτιαγμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και προζύμι.

Το κριθαρένιο αλεύρι είναι διατροφικά ισορροπημένο, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα και βοηθά και στην υγιή λειτουργία του πεπτικού ενώ το σταρένιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή και την επεξεργασία της ζύμης.

Στο παρελθόν, η παραγωγή των παραδοσιακών αυτών κρητικών παξιμαδιών αποτελούσε παράδοση κάθε οικογένειας στο νησί, και πραγματοποιούνταν αμέσως μετά την περίοδο του θερισμού και του αλέσματος.

Βασικό πλεονέκτημά τους είναι η διατηρησιμότητά τους κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ξηρής φύσης τους, ως αποτέλεσμα του τρόπου παρασκευής και του τρόπου αποθήκευσής τους, που αποτρέπει τη δημιουργία μικροοργανισμών που ευνοούνται από την υγρασία.

Σήμερα όμως η κατηγορία των παξιμαδιών έχει μεγαλώσει όσο και το κοινό τους. Σταρένια, Kριθαρένια, Σίκαλης, Oλικής άλεσης, Χαρουπιού, Kυθήρων, Σφακιανά, Μιγάδι είναι μόνο μερικοί από τους τύπους δημοφιλών παξιμαδιών.

Αξίζει ίσως να μάθουμε λίγο περισσότερα για δυο ακόμα τύπους παξιμαδιού που διαφέρουν από τα υπόλοιπα όχι μόνο ως προς τη διαδικασία παρασκευής αλλά και τους τρόπους σερβιρίσματός τους.

 


Eπτάζυμα

Αυτό το παξιμάδι παίρνει την ονομασία του από τη διαδικασία παρασκευής του, ζυμώνεται επτά φορές, αλλά και την παράφραση της λέξης «αυτόζυμο» η οποία αναφέρεται στη φύση της μαγιάς από το όσπριο του ρεβιθιού και την επίδρασή της στη διαδικασία παρασκευής. Το παξιμάδι αυτό μπορεί να περιέχει επίσης ζάχαρη, γλυκάνισο, κόλιανδρος, μαστίχα, κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό και μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένα πλήρες αλμυρό σνακ.

 


Παξιμάδια χαρουπιού

Φτιαγμένα από το λεγόμενο χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση τα παξιμάδια με χαρούπι είναι πολύ υγιεινά. Τα συστατικά αυτού του ξεχωριστού αλεύρου συμβάλουν στην καλή υγεία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και την ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος. Τέλος η αρκετά χαμηλή θερμιδική τους αξία τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους ελεγχουν το βάρος τους.

Τα οφέλη των παξιμαδιών στην υγεία όμως δεν περιορίζονται σε έναν μόνο τύπο, καθώς στο σύνολό τους προσφέρουν οφέλη για το νευρικό σύστημα (σύμπλεγμα βιταμινών B), χαρίζουν ενέργεια (άμυλο) και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος (φυτικές ίνες).

Έτσι τα παξιμάδια βρίσκουν θέση σε περισσότερα τραπέζια αλλά και ολοένα μεγαλύτερο χώρο στις προθήκες μεγάλων και μικρών φούρνων.

 


Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!