Η οικογένεια Λούλη για περισσότερο από έναν αιώνα συλλέγει με αγάπη αντικείμενα σχετικά με την θεματική «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί». Η επιθυμία της οικογένειας να γίνει η συλλογή προσβάσιμη στο κοινό αλλά και η στρατηγική απόφαση της Μύλοι Λούλη στα πλαίσια της Εταιρικής Υπευθυνότητας να εστιάσει την κοινωνική της προσφορά στην εκπαίδευση, οδήγησε το 2012 στη δημιουργία του Μουσείου Λούλη στο ιστορικό κτίριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.
Όραμα του Μουσείου είναι να διαφυλάξει την ιστορία και την παράδοση της καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού, να καταγράψει το ρόλο και τη σημασία
του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής διαχρονικά, να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείο πολιτισμού. Παράλληλα θέλει να ευαισθητοποιήσει και να προσφέρει ενημέρωση για περιβαλλοντικά και για διατροφικά θέματα.
Στόχοι του μουσείου είναι:
- Να προσεγγίσει την ιστορία και την παράδοση του πολιτισμού της διατροφής
- Να προσφέρει ενημέρωση για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής
- Να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το φαινόμενο της σπατάλης και απώλειας τροφίμων, τις επιπτώσεις του και την αντιμετώπισή του
- Να αναδείξει την σπουδαία βιομηχανική κληρονομιά της διαδικασίας άλεσης στην Ελλάδα
Λειτουργεί από το 2013 με πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υλικό και
περιλαμβάνει:
- Σημαντική συλλογή 500 σφραγίδων άρτου
- Μηχανήματα και εξοπλισμό άλεσης από το 1894
- Λαϊκά εργαλεία, έγγραφα, φωτογραφίες και πολλά άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την επεξεργασία σιτηρών και την παρασκευή ψωμιού
- Αίθουσα προβολών και διαλέξεων
- Παραδοσιακό φούρνο για τη διαδραστική συμμετοχή των παιδιών
- Χώρο ανάπαυσης
- Πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες
- Διαδραστικά εκθέματα με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακής τεχνολογίας
Ανακαίνιση Μουσείου Λούλη
Μετά από 15 μήνες εντατικής εργασίας το Μουσείο Λούλη άνοιξε ξανά έτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, σε έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο και πλαισιωμένο από ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.