05/09/2022

Μπαγκέτα: Ένα ψωμί, αμέτρητοι τρόποι να το απολαύσεις.

Loulis Mills_Μπαγκέτα: Ένα ψωμί, αμέτρητοι τρόποι να το απολαύσεις.

Η γνωστή σε όλους μας μπαγκέτα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1920 στο Παρίσι και παίρνει το όνομά της από τη αντίστοιχη γαλλική ονομασία για το σχήμα της.

Τα μοναδικά αυθεντικά χαρακτηριστικά της προστατεύονται μέχρι και σήμερα από τη γαλλική νομοθεσία η οποία ορίζει πως μια μπαγκέτα θα πρέπει να παρασκευάζεται μόνο με αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά. Το μέγεθός της πρέπει να είναι γύρω στα 65 εκ. αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το ένα μέτρο. Επίσης το ψωμί θα πρέπει να ψήνεται στην τοποθεσία όπου πωλείται. 

Οι ιστορίες της προέλευσής της είναι αρκετές με ορισμένες να δίνουν τα εύσημα της δημιουργίας της στους Αυστριακούς και άλλες στο Ναπολέοντα. Ορισμένες υποστηρίζουν πως η δημιουργία της ήταν αποτέλεσμα πολύ ιδιαίτερων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών όπως το περιορισμένο ωράριο των φούρνων που δεν άφηνε χρόνο για τη δημιουργία άλλου ψωμιού ή ακόμα και η ανάγκη του κόσμου για ένα ψωμί που θα κοβόταν με το χέρι ώστε να μην τραυματίζονται με τα μαχαίρια που κουβαλούσαν για το κολατσιό τους.

Σήμερα η μπαγκέτα δεν είναι απλά ένα ακόμα ψωμί. Το μέγεθός της καθώς και η ευκολία μεταφοράς και τεμαχισμού της, την έχουν κάνει εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για τη δημιουργία σάντουιτς κάθε είδους.

Παρακάτω θα ανακαλύψουμε μερικές παρασκευές από το εξωτερικό που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για σάντουιτς που θα σας απομακρύνουν από τον ανταγωνισμό και θα προσελκύσουν περισσότερους και νέους πελάτες.

 

Βeef Βaguette

Αυτό το είδος street food το συναντάει κανείς συχνά στις χώρες της Αφρικάνικης Ηπείρου. Η παρασκευή της αποτελείται από οποιοδήποτε συνδυασμό μαγειρευτού ή ψητού κρέατος, ωμά λαχανικά, μαγιονέζα και τσίλι.

Ένα πλήρες γεύμα που πολλοί θα ήθελαν να δοκιμάσουν και που ελάχιστοι προσφέρουν. Με ιδανική ώρα σερβιρίσματος το μεσημέρι, μια τέτοια πρόταση θα ανέβαζε την κίνηση της επιχείρησή σας, θα σας ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό και θα μεγάλωνε το κοινό σας.

 

Zapiekanka

Ένα γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή του πιάτο με μεγάλη ιστορία για αυτούς που έχουν μεγάλη όρεξη.

Για αρκετά χρόνια το πιάτο αυτό ήταν σχεδόν ξεχασμένο στην Πολωνία, τη χώρα προέλευσής του, αυτό το πιάτο θα θυμίσει σε πολλούς τη γνωστή σε όλους μας πίτσα. Πρόκειται για μπαγκέτα κομμένη κατά μήκος στη μέση, ξεροψημένη και σκεπασμένη με λιωμένο τυρί και σωταρισμένα μανιτάρια στην πιο αυθεντική της μορφή.

Φυσικά οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι και μπορούν να συμπεριλαμβάνουν, τοπικά είδη τυριών και εποχικά λαχανικά ή ακόμα και κρέας.

 

Baguette du Relais 

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι για τους Γάλλους ό,τι είναι για τους Έλληνες ο γύρος. Σε αυτή την εκδοχή της η μπαγκέτα γεμίζει με πατάτες τηγανιτές, μπριζόλα και λαχταριστή σος.

 

Classic French Baguette

Τελευταία αλλά εξίσου γευστική, μια πιο κλασσική απόδοση της μπαγκέτας σε σάντουιτς που συχνά συναντάμε και στην Ελλάδα. Για την παρασκευή της απαραίτητα υλικά είναι μια τραγανή μπαγκέτα, ζαμπόν, σαλάμι, βούτυρο με σκόρδο, τυρί brie και εποχικά λαχανικά με λεμόνι.  

Με όποιο τρόπο και αν επιλέγουν να την απολαύσουν, είτε ως απλό σάντουιτς ταξιδιού με κεφαλοτύρι και παριζάκι που κόβονται από τη θέση του συνοδηγού και μοιράζονται στους συνεπιβάτες, είτε ως gourmet παρασκευή με εντυπωσιακούς συνδυασμούς πρώτων υλών ή ακόμα και ως street food, η μπαγκέτα σίγουρα ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των πελατών σας και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και στις προθήκες της επιχείρησής σας.

 

Source: https://foodicles.com/baguette-history/

 

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!