07/07/2020

Λέμε ναι στα social media!

Loulis Mills_Λέμε ναι στα social media!

Πως να χρησιμοποιήσετε τα social media για να μένετε πάντα σε επαφή με τους καταναλωτές αλλά και να αυξήσετε τα έσοδα της επιχείρησής σας!

 


Η προσωπική επαφή μπορεί να είναι το Α και το Ω στη διαπροσωπική επικοινωνία αλλά δεν παύει πλέον να έχουμε περισσότερα εργαλεία που μας βοηθούν να διατηρούμε την επαφή με τους πελάτες μας και να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα έσοδά μας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κάποιος πελάτης μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να περάσει κάθε μέρα από το κατάστημά σας αλλά σίγουρα μπορεί να ενημερωθεί για τα πάντα εύκολα και γρήγορα από το προφίλ της επιχείρησής σας στο Facebook, το Instagram ή σε όποιο άλλο μέσο θεωρείτε ότι υπάρχει το κοινό σας. Αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη πώληση.

Το Facebook είναι παγκοσμίως το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στην κατοχή του έχει και το Instagram. Πάνω από 5 εκατομμύρια είναι οι Έλληνες χρήστες. Επομένως στην ερώτηση "Γιατί να κάνω επαγγελματική σελίδα στο Facebook;" η απάντηση είναι εύκολη: Γιατί εκεί βρίσκονται οι καταναλωτές!

Με την δημιουργία μιας σωστής επαγγελματικής σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια επιχείρηση μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή με δυνητικούς καταναλωτές ώστε να αυξήσει το πελατολόγιό της αλλά και να κρατήσει την επαφή της με τους υπάρχοντες. Μπορεί να ενημερώνει για τα νέα της προϊόντα ή για το τι βγήκε μόλις από τον φούρνο! Έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει για νέες προσθήκες στα προϊόντα που ξεφουρνίζει όπως για παράδειγμα ένα ψωμί με υψηλή διατροφική αξία ή ένα λαχταριστό επιδόρπιο.

 

Πέραν των πληροφοριών που αφορούν προϊόντα, στο χτίσιμο της σχέσης εμπιστοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση με τους πελάτες της μπορεί να μοιράζεται μαζί τους ακόμα και πληροφορίες όπως ποια μέτρα ασφάλειας και υγιεινής χρησιμοποιεί, μπορεί να στέλνει ευχές κατά τις εορταστικές περιόδους και το πιο σημαντικό μπορεί να είναι δίπλα στον καταναλωτή λύνοντας τυχόν απορίες ή δίνοντας κάποιες χρήσιμες πληροφορίες μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων.

 


Συμβουλές για τη δημιουργία και τη διαχείριση μίας σωστής επαγγελματικής σελίδας στα social media

Επιλογή κατάλληλου μέσου

Που δραστηριοποιείται το κοινό σας; Στο Facebook ή στο Instagram; Ή και στα δυο; Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία για να επιλέξετε το σωστό μέσο για την παρουσία σας. Εxtra συμβουλή: βάσει ερευνών στο Instagram δραστηριοποιούνται μικρότερα ηλικιακά κοινά σε σχέση με το Facebook!

Συχνότητα αναρτήσεων (posts)

Ιδανικά οι αναρτήσεις θα πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση. Όσο πιο πολλές τόσο πιο συχνά εμφανίζονται στο newsfeed των καταναλωτών = τόσο περισσότεροι θα έρθουν σε επαφή με το κατάστημά σας.

Χρήσιμες και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις

Οι φίλοι της σελίδας σας κάνουν «reactions» όπως ikes, shares και comments, όταν βλέπουν πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν και είναι χρήσιμες. Οπότε πολύ μεγάλη προσοχή στο περιεχόμενο των αναρτήσεων. Εxtra συμβουλή: οι φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο τραβούν πολύ περισσότερο την προσοχή του καταναλωτή απ ότι ένα απλό κείμενο! Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζεστό ψωμάκι που μόλις βγήκε από τον φούρνο;

Στοχευμένη διαφήμιση

Τα social media δίνουν τη δυνατότητα στις επαγγελματικές σελίδες να κάνουν στοχευμένη διαφήμιση και ταυτόχρονα πολύ φθηνότερη από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Υπάρχει η επιλογή διαφήμισης σε καταναλωτές με συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα τα οποία οι ίδιοι έχουν καταχωρήσει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Για σκεφτείτε πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια διαφήμιση σε ένα κοινό που έχει δηλώσει ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή και εσείς του διαφημίσετε το νέο σας ψωμί υψηλής διατροφικής αξίας;

Συμβουλή SOS: Στη σελίδα η αναλογία σχετικά με το περιεχόμενο είναι 30% διαφημιστικό περιεχόμενο όπως προϊόντα, προσφορές κλπ και 70% ενημερωτικό και χρήσιμο περιεχόμενο, συναφές με την επιχείρησή σας.

 


Πλέον η παρουσία των επιχειρήσεων μικρών ή και μεγαλύτερων στα social media, θεωρείται επένδυση και καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξή τους. Μήπως ήρθε και η δική σας στιγμή; Αν ναι μην αγχωθείτε υπάρχουν πλέον στην αγορά πολλοί επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν να πάτε την επιχείρησή σας ένα ή μάλλον πολλά βήματα παρακάτω. Καλή αρχή!

 


Βάγια Δάγγα

Digital Marketing Specialist της Μύλοι Λούλη