28/02/2022

Πίτσα: Δεν σταματάει να αλλάζει. Δεν την αλλάζουμε με τίποτα.

Loulis Mills_Πίτσα: Δεν σταματάει να αλλάζει. Δεν την αλλάζουμε με τίποτα.

H ιστορία της πίτσα ξεκινάει πολλούς αιώνες πριν! Πρόγονός της τα flatbreads, που στο πέρασμα του χρόνου έχουν αποτελέσει αγαπημένο έδεσμα πολλών μεγάλων πολιτισμών όπως οι Αιγύπτιοι, οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.

Στις παλαιότερες αυτές εκδοχές της, συνοδευόταν από υλικά όπως βότανα και έλαια θυμίζοντας τη γνωστή σε όλους σήμερα focaccia. H πίτσα όμως στη σύγχρονη μορφή της γεννήθηκε στην νοτιοδυτική Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Νάπολης.

 


Η ιστορία της

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, πλανόδιοι πωλούσαν flatbreads με σκόρδο, αλάτι, βότανα, τυρί και άλλα υλικά στους δρόμους της πόλης. Εκείνη την εποχή η πίτσα, σε αυτή την πρώιμη μορφή της, ήταν το έδεσμα των πιο φτωχών εργατών, οι οποίοι είχαν ανάγκη για μια όχι μόνο βολική αλλά και θρεπτική λύση.

Όλα άλλαξαν όμως όταν η πίτσα πήρε την «σφραγίδα έγκρισης» της βασιλικής οικογένειας το 1889, από τον Βασιλιά Ουμπέρτο και τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, από την οποία όπως μπορεί να καταλάβει κανείς πήρε και το όνομά της η γνωστή σε όλους μας πίτσα Μαργαρίτα.

Το παρόν της

Τα χαρακτηριστικά που την έκαναν δημοφιλή στο ξεκίνημά της είναι αυτά που σήμερα έχουν δώσει στην πίτσα ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη διατροφή μας. Ανεξάρτητα από τις διατροφικές συνήθειες υπάρχει μια πίτσα για τον καθένα. Vegan, Meat Lover’s, Gluten Free, Ethnic.

Είναι μια τόσο “ευέλικτη” παρασκευή που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το μοναδικό φαγητό που μπορεί να το κάνει κανείς με έναν απόλυτα δικό του τρόπο και να εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από όλους ως πίτσα!

 


Το μέλλον της

Όσο «ευέλικτη» όμως και αν είναι η πίτσα στην παρασκευή της, υπάρχει ένα υλικό που δύσκολα αλλάζεις αν βρεις το σωστό. Το αλεύρι της.

Για το λόγο αυτό η ομάδα μας στους Μύλους Λούλη αφιέρωσε 9 μήνες έρευνας και κατανάλωσε περισσότερους από 4 τόνους προϊόντος για δοκιμές σε συνεργασία με περισσότερους από 25 εξειδικευμένους συνεργάτες από κορυφαίες πιτσαρίες της χώρας. Έτσι, διαμορφώσαμε τη νέα σειρά προϊόντων με άλευρα για παρασκευή αυθεντικής ιταλικής ζύμης πίτσα TIPO 00 Classico, TIPO 01 Rustico Πετρόμυλου και Pizza Spolvero. Το μοναδικό υλικό για πίτσα που δεν θα το αλλάζετε με τίποτα!

 


Πηγές:

https://www.thestarportland.com/blog/10-facts-about-the-history-of-pizza
https://www.history.com/news/a-slice-of-history-pizza-through-the-ages

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!