05/09/2022

Σφολιάτα: Το αγαπημένο σχολικό κολατσιό

Loulis Mills_Σφολιάτα: Το αγαπημένο σχολικό κολατσιό

Η σφολιάτα είναι μια μορφή ζύμης που την απολαμβάνει κανείς με όλες του τις αισθήσεις. Η γεύση, τα αρώματα, η όψη, ο ήχος του φρέσκου φύλλου που σπάει στο άγγιγμα είναι ερεθίσματα που γίνονται μέρος της ιστορίας κάθε ενός από εμάς.

Η σφολιάτα όμως έχει τη δική της ιστορία που ξεκίνησε το 1645 στην Γαλλία από τον Claudius Gele, έναν μαθητευόμενο μάγειρα/ζαχαροπλάστη. Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια βελτιωμένη εκδοχή του ψωμιού για τον πατέρα του που ακολουθούσε συγκεκριμένη δίαιτα, πρόσθεσε στο μείγμα βούτυρο. Τη ζύμη που δημιούργησε τη «δίπλωσε»  αρκετές φορές πριν της δώσει το σχήμα φρατζόλας. 

Τότε παρά την προειδοποίηση του αρχιμάγειρα να μην την ψήσει γιατί θα έτρεχε το βούτυρο, ο μαθητευόμενος την έψησε κανονικά δημιουργώντας έτσι προς έκπληξή του τη γνωστή σε όλους μας σφολιάτα.

Σήμερα η σφολιάτα εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες μορφές ζύμης. Από τα πρώτα σχολικά μας βήματα, η σφολιάτα είναι σχεδόν ταυτισμένη με το κολατσιό, είτε αυτό παίρνει τη θέση του πρωινού, είτε του δεκατιανού. 

Αιτία είναι η πλούσια πηγή ενέργειας λόγω της μεγάλης της θερμιδικής της αξίας καθώς και η πλούσια περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, βιταμίνες Κ & Β, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρος κ.α.

Τέλος, η σφολιάτα μπορεί εύκολα να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μικρών σε μέγεθος σνακ που κάθε παιδί μπορεί να απολαύσει στο διάλειμμα, κάθε γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του, και εσείς σε κάθε σας πελάτη!

Λουκανικοπιτάκια, vegetarian πιτάκια με τυρί και ψητά λαχανικά, gluten-free γλυκές και αλμυρές πίτες, «κριτσίνια» τυριού από φύλλο, κρεατόπιτες, φωλιές με αυγό και μπέικον, και φυσικά τυρόπιτα και σπανακόπιτα, όλα με επιλεγμένα αγνά υλικά και Αλεύρι Σφολιάτας από τους Μύλους Λούλη.

Στη Μύλοι Λούλη εδώ και 7 γενιές, στηρίζουμε πάντα τους επαγγελματίες του κλάδου, στοχεύοντας στη διαρκή εκπαίδευση, εξέλιξη και ενημέρωσή τους. Κάντε εγγραφή στο newsletter μας εδώ για να μαθαίνετε πρώτοι για χρήσιμα άρθρα, νέα του κλάδου και πληροφορίες για συνταγές και προϊόντα που σας ενδιαφέρουν!