Εκτέλεση
Για το προζύμι:
- Τρίβουμε την μαγιά μέσα στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τοποθετούμε το προζύμι στην στόφα για 20’-30’.
Για το τσουρέκι:
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ μαζί και το προζύμι, 6’ στην αργή ταχύτητα και 10’-11’ στην γρήγορη. Η θερμοκρασία της ζύμης μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 32°C.
- Τοποθετούμε την ζύμη στην στόφα για 45’-60’ στους 32°C.
- Αφού το ζυμάρι έχει φουσκώσει αρκετά, προχωράμε στην τελική μορφοποίηση της ζύμης. Κόβουμε τεμάχια 1.000 γρ.
- Μορφοποιούμε την ζύμη μας για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά στο ταψί.
- Ξεκουράζουμε την ζύμη για 10’.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη και την τοποθετούμε σε στρογγυλό τσέρκι.
- Τοποθετούμε στην στόφα στους 32°C, με σχετική υγρασία 75%, μέχρι να φτάσει η ζύμη στο χείλος της φόρμας.
- Βγάζουμε από την στόφα, και αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο.
- Ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο στους 150°C-160°C για 30’-35’ ή σε ταμπανωτό φούρνο στους 140°C-150°C.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί σωστά το κέικ μας, πιέζουμε ελαφρώς από πάνω. Θα πρέπει η επιφάνεια να επανέρχεται πλήρως, για να είναι έτοιμο.