Χωριάτικη κουλούρα
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

Χωριάτικη κουλούρα

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για το προζύμι τύπου biga:

Υλικά για την κουλούρα:

  • 2.000 γρ. αλεύρι Χονδρό
  • 60 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. μέλι
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 1.650 γρ. νερό
  • 15 γρ. εκχύλισμα βύνης
  • προζύμι τύπου biga

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το προζύμι, ζυμώνουμε τα υλικά για 1΄στην αργή ταχύτητα και για 3-4' στην γρήγορη.
  2. Για την κουλούρα, ζυμώνουμε τα υλικά μας για 4' στην αργή ταχύτητά και άλλα 4' στην γρήγορη. Θα κρατήσουμε 15% από το νερό και θα το ρίχνουμε λίγο-λίγο όσο ζυμώνεται στην γρήγορη ταχύτητα.
  3. Ξεκουράζουμε την ζύμη για 60-80'.
  4. Κόβουμε σε τεμάχια των 650 γρ.
  5. Πλάθουμε σε σχήμα καρβέλι και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10΄.
  6. Ανοίγουμε τα καρβέλια σε σχήμα κουλούρας, όπως περιγράφεται στο βίντεο.
  7. Τοποθετούμε στην στόφα στους 30°C, με 70% υγρασία, για 30' λεπτά περίπου.
  8. Ψήνουμε στους 210°C για 45-50’, με ατμούς.

 

ΤΑ ΑΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Άλευρα Αρτοποιίας

Χωριάτικη κουλούρα

Loulis Mills-Τύπου 70% Δυνατό

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για το προζύμι τύπου biga:

Υλικά για την κουλούρα:

  • 2.000 γρ. αλεύρι Χονδρό
  • 60 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. μέλι
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 1.650 γρ. νερό
  • 15 γρ. εκχύλισμα βύνης
  • προζύμι τύπου biga

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το προζύμι, ζυμώνουμε τα υλικά για 1΄στην αργή ταχύτητα και για 3-4' στην γρήγορη.
  2. Για την κουλούρα, ζυμώνουμε τα υλικά μας για 4' στην αργή ταχύτητά και άλλα 4' στην γρήγορη. Θα κρατήσουμε 15% από το νερό και θα το ρίχνουμε λίγο-λίγο όσο ζυμώνεται στην γρήγορη ταχύτητα.
  3. Ξεκουράζουμε την ζύμη για 60-80'.
  4. Κόβουμε σε τεμάχια των 650 γρ.
  5. Πλάθουμε σε σχήμα καρβέλι και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10΄.
  6. Ανοίγουμε τα καρβέλια σε σχήμα κουλούρας, όπως περιγράφεται στο βίντεο.
  7. Τοποθετούμε στην στόφα στους 30°C, με 70% υγρασία, για 30' λεπτά περίπου.
  8. Ψήνουμε στους 210°C για 45-50’, με ατμούς.