Stollen
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Stollen

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για την ζύμη

  • 600 γρ. Extra Τσουρεκιού
  • 400 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 100 γρ. πάστα αμυγδάλου (μάρτζιπαν)
  • 15 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. αυγά
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. μαγιά
  • ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού
  • βανίλια
  • 5 γρ. μαστίχα

Υλικά για το προζύμι

Άλλα υλικά

  • 800 γρ. σταφίδες
  • 300 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
  • 300 γρ. κύβοι φρούτων
  • 200 γρ. κονιάκ
  • *Μουλιάζουμε τα παραπάνω υλικά στο κονιάκ τουλάχιστον για 24 ώρες.

Υλικά για το πασπάλισμα

  • λιωμένο βούτυρο
  • ζάχαρη κρυσταλλική
  • κανέλα
  • ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45’ περίπου.
  2. Βάζουμε στο ζυμωτήριο τα υλικά της ζύμης και το προζύμι και ζυμώνουμε 6’ στην αργή ταχύτητα και 12’ στη γρήγορη ταχύτητα.
  3. Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες, φρούτα, αμύγδαλα που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ) και ζυμώνουμε για λίγο στην αργή ταχύτητα.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
  5. Κόβουμε σε τεμάχια των 600 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα ψωμιού με μύτες. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι λίγο, στη μέση.
  6. Κάνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ένα δίπλωμα, ώστε να είναι από την μια πλευρά λεπτή η ζύμη και από την άλλη πιο παχιά. Ξανά πατάμε λίγο με τον πλάστη.
  7. Τοποθετούμε τα stollen στη λαμαρίνα και στοφάρουμε για 30’.
  8. Ψήνουμε στους 180°C για 40'. Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα.
  9. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΤΑ ΑΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Άλευρα Πολυτελείας

Stollen

Loulis Mills-Τύπου 55%

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για την ζύμη

  • 600 γρ. Extra Τσουρεκιού
  • 400 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 100 γρ. πάστα αμυγδάλου (μάρτζιπαν)
  • 15 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. αυγά
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. μαγιά
  • ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού
  • βανίλια
  • 5 γρ. μαστίχα

Υλικά για το προζύμι

Άλλα υλικά

  • 800 γρ. σταφίδες
  • 300 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
  • 300 γρ. κύβοι φρούτων
  • 200 γρ. κονιάκ
  • *Μουλιάζουμε τα παραπάνω υλικά στο κονιάκ τουλάχιστον για 24 ώρες.

Υλικά για το πασπάλισμα

  • λιωμένο βούτυρο
  • ζάχαρη κρυσταλλική
  • κανέλα
  • ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45’ περίπου.
  2. Βάζουμε στο ζυμωτήριο τα υλικά της ζύμης και το προζύμι και ζυμώνουμε 6’ στην αργή ταχύτητα και 12’ στη γρήγορη ταχύτητα.
  3. Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες, φρούτα, αμύγδαλα που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ) και ζυμώνουμε για λίγο στην αργή ταχύτητα.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
  5. Κόβουμε σε τεμάχια των 600 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα ψωμιού με μύτες. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι λίγο, στη μέση.
  6. Κάνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ένα δίπλωμα, ώστε να είναι από την μια πλευρά λεπτή η ζύμη και από την άλλη πιο παχιά. Ξανά πατάμε λίγο με τον πλάστη.
  7. Τοποθετούμε τα stollen στη λαμαρίνα και στοφάρουμε για 30’.
  8. Ψήνουμε στους 180°C για 40'. Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα.
  9. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.